Dünyanın her yerinden görmek için geliyorlar! İstanbul'un yabancı filmlere konu olan çatısı: Randevuyla geziliyor

Dünyanın her yerinden görmek için geliyorlar! İstanbul'un yabancı filmlere konu olan çatısı: Randevuyla geziliyor

Yalnızca bir çatı deyip geçmemek gerek. Dünyanın her yerinden bu çatıyı görmek için geliyorlar. İstanbul'un en ünlü çatısı olarak biliniyor yabancı filmlere bile konu oluyor. Bir tur atmak isteyen randevu almadan yukarı çıkamıyor.

İstanbul'da yer alan Kapalıçarşı'nın kedi yolu olarak adlandırılan çatısı dünyanın dört bir yanında biliniyor. Çatıyı gezmek isteyen hem yerli hem de yabancı turistler randevu almadan yukarı çıkamıyor. Dünyanın en büyük ve en eski kapalı çarşılarından biri olan İstanbul'da yer alırken farklı açılardan keşfetmek isteyenler de bu turlara gözünü dikiyor.

TURİSTLERİN GÖZÜ BU ÇATIDA

Yoğun ticaret hayatı ile turistlerin uğrak noktası olan ve restorasyon çalışmaları devam eden Kapalıçarşı tarihi dokusuyla da merak uyandırıyor. 45.000 metrekarelik Kapalı alanda 3.600 dükkan, 22 kapı var 14 han bulunmaktadır. Labirenti andıran yapısıyla dikkat çeken Kapalı Çarşı çatısında düzenlenen özel turlarla hem yerli hem de yabancı turistlerin İstanbul'u yukarıdan seyir etmesini sağlıyor.

Tarihi Kapalı Çarşı'nın çatısı ve altyapısı tamamlandı - Son Dakika Haberleri

Kedi yolu olarak bilinen çatıya ulaştığınızda eşsiz kent ve boğaz manzarası ile karşı karşıya kalacaksınız. Farklı yerlerden gelen turistler çektikleri görüntüleri sosyal medya hesaplarında paylaşırken Kapalıçarşı, Süleymaniye, İstanbul, Eminönü gibi etiketler kullanıyorlar. Bu doğrultuda Kapalçarşı'nın bu çatıları tarihi yapıların dünyaca tanınmasına da katkı sağlıyor. Kapalıçarşı Kat Malikleri Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada çatı turizmi fikrinin çarşının restorasyon süreci ile birlikte oluştuğunu vurguladığı.

YAŞ SINIRLAMASI BULUNUYOR

Çarşıda restorasyon çalışmalarının tamamen bitmediğini belirten Kurtulmuş, çatının restorasyonunun tamamlanması ile birlikte turistlerle çatıyı paylaşma fikri de yoğun bir şekilde talep gördüğünü ifade etti. Çatının nizamlı ve güzel bir intiba ile diş dünyaya ve ülkemize sunulması fikrinin ağır bastığını dile getiren Kurtulmuş, gerekli kurallar ve kaidelere uyulduktan sonra uygulamanın devam ettiğini söyledi.

Standart İzolasyon Ürünlerini Kullanan Kapalıçarşı'nın Çatısı, Sağanak Testini Başarıyla Geçti | Su yalıtım membranları - Pvc Membran, Üretici Firma Standart İzolasyon

Dünya çapında tanınan bir yer olan Kapalı Çarşı'nın restorasyon çalışmaları sırasında çatının daha düzenli ve görünür hale gelmesinin ülkeye büyük katkı sağladığı da görüldü. 1461 yılında inşa edilen ve 563 yıllık bu tarihi yapının çatı kısmının da görülmesi gerektiğini ifade eden Kurtuluş bu faaliyetin dünya çapında tanınırlığını ve bilinirliğini arttırdığını da söyledi. İstanbul'u farklı bir bakış açısıyla görme fırsatı bulan turistler teşekkür ederek ayrılıyor. Çatı Yollarında düzenlenen turlara 15 yaş altı çocukları ile birlikte 80 yaş üstü yetişkinler kabul edilmemektedir. Turistler yukarı çıkmadan önce ferdi sigortaları yapılırken acenteler vasıtasıyla organize edilen turlara onar kişilik gruplar halinde çıkış sağlanıyor. Her tur 20'şer dakika sürerken projeye ilişkin geri dönüşlerinde olumlu olduğu görülmektedir. Geçtiğimiz yıl Kapalıçarşı'da 44 milyon ziyaretçinin ağırlandığını dile getiren Kurtulmuş, hedefin 50 milyon turist olduğunu belirterek çarşı çatısının birçok kişi tarafından ziyaret edildiğini aktardı.

Tarihi Kapalıçarşı'nın yenilenen çatısı özel turlarla geziliyor – Bilecik11

FİLMLERE KONU OLDU

Bu çatıda çekilmiş olan dizi ve filmlerin olduğunu belirten Kurtulmuş, yoğun bir şekilde teklif aldıklarını da aktardı.Ünlü aktör Daniel Craig’in başrolünde oynadığı James Bond serisinin Skyfall bölümünün Kapalıçarşı'nın çatısında çekildiğini belirten Kurtulmuş, "İleride tekrar bu tarz çekimlerin olacağını düşünüyoruz. Tabii ki buranın kuralı ve kaidesi uyarınca çatımıza zarar vermeden, uygun koşullarda olabilirse bu projelerin devamının da burada devam edeceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Altın çöplük! - phoebus.

Kapalıçarşı'nın restorasyonunda 1. etabın tamamlandığını ifade eden Fatih Kurtulmuş, çatının Tamamen bittiğini belirterek yeraltı atık su ve temiz su kanallarının tamamlandığını ifade ederek Mahmutpaşa çıkışında bir takım problemler olduğunu belirtti. Bu durumun kısa sürede çözüleceğini belirten Kurtulmuş, Fatih Belediyesi ve Kapalıçarşı yönetimi olarak güçlü bir protokolle işe giriştiklerini aktardı. Restorasyon çalışmalarının ardından Kapalı çarşının dünya çapında daha fazla tanınır hale geleceğini belirten Kurtulmuş, tarihi yapının görünürlüğünü arttırmak için çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN