Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Beklentiler doğrultusunda alınan bu kararı değerlendiren ekonomistler, Merkez Bankası'nın tonunun yumuşadığını ve ekim ayında da faiz indirimi beklemediklerini belirtti. Prof. Dr. Hakan Kara ise resmi faiz oranında değişiklik yapılmasa da fiili faizin düştüğünü ve kredi faizlerinin de kademeli olarak azalacağını söyledi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz kararını açıkladı. Altıncı kez üst üste faizlerde değişiklik yapmayan TCMB, piyasa beklentileriyle uyumlu şekilde yüzde 50 olan politika faizini sabit tutma kararı aldı.
Açıklanan faiz kararının ardından ekonomistlerin değerlendirmesi de gecikmedi.
'KREDİ FAİZİ KADEMELİ OLARAK AŞAĞI İNECEKTİR'
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin bugünkü metinle bir ton yumuşadığını söyledi ve Ekim’de faiz indirimi olmayacağının neredeyde kesinleştiği belirtti.
Resmi faiz düşmese de fiili faizin 6 puan düştüğünü ileri süren Kara, "Bundan sonra bankaların kredi faizi de kademeli olarak aşağı inecektir." dedi.
Resmi faiz düşmese de fiili faiz tam 6 puan düştü. 10 gün önce gecelik piyasa faizi %53 iken bugün %47 oldu. Bundan sonra bankaların kredi faizi de kademeli olarak aşağı inecektir.
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) September 19, 2024
'BUNA AZ BİR MİKTAR YUMUŞAMA DENEBİLİR'
TCMB'den yapılan açıklamada yer alan ""Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir" ifadelerini değerlendiren İris Cibre ise fazla likidite açısından da yeni bir gelişme olmadığını söyledi.
Cibre, paylaşımında şu ifadelere de yer verdi:
"Ağustos ile Eylül arasında mal enflasyonunda iyileşmeye değinilmiş, hizmet enflasyonu son çeyrek deniyor, faiz artırma ihtimali artık yok, makto ihtiyati tedbir kullanırım, sıkılaşma gerekirse noktasına dönülmüş
Buna az bir miktar yumuşama denebilir, belki..."
Ağustos ile Eylül arasında
— İris Cibre ???? (@iriscibre) September 19, 2024
1) Mal enflasyonunda iyileşmeye değinilmiş
3) Hizmet enflasyonu son çeyrek deniyor
2) Faiz artırma ihtimali artık yok, makto ihtiyati tedbir kullanırım, sıkılaşma gerekirse noktasına dönülmüş
Buna az bir miktar yumuşama denebilir, belki...
'NEDEN LİKİDİTE ADIMI ATMIYORSUNUZ?'
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise, TCMB'nin geçmiş dönemlerdeki açıklamalarını hatırlatarak şu paylaşımı yaptı:
"Merkez Bankası, Ağustos'ta enflasyonun ana eğiliminin değişiklik göstermediğini, talebin fiyat baskısının azaldığını, hizmet fiyatlarının gecikmeli hız keseceğini söylerken; geçen ay, "enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının" dezenflasyon süreci açısından göreli öneminin arttığını söylerken, bugünkü açıklamada "risk oluşturuyor" diyor. Peki neden likidite adımı atmıyorsunuz?"
Merkez Bankası, Ağustos'ta enflasyonun ana eğiliminin değişiklik göstermediğini, talebin fiyat baskısının azaldığını, hizmet fiyatlarının gecikmeli hız keseceğini söylerken; geçen ay, "enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının" dezenflasyon süreci açısından göreli… https://t.co/Y8PbylHUYx
— Uğur Gürses ???? (@ugurses) September 19, 2024
'İNDİRİME ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ'
Merkez Bankası'nın aldığı karara ilişkin paylaşım yapan Barış Esen ise, Merkez'in "ek sıkılaştırma" vurgusundan vazgeçtiğini belirtti ve şu değerlendirmede bulundu:
"Merkez Bankası "ek sıkılaştırma" vurgusundan vazgeçmiş ve "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır" demiş.. Nedir bu etkili kullanma bilmiyoruz ama indirime adım adım yaklaşıyoruz..."
Ekonomist Murat Sagman sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın Ekim toplantısında da politika faizini sabit tutacağı tahmininde bulundu.
Merkez Bankası beklendiği gibi politika faizini 6.kez üst üste yüzde 50'de sabit tuttu. Metine göre anlaşılan Ekim toplantısında da sabit tutacak. #tcmb #faiz #merkezbankası #ppk
— Murat Sagman (@muratsagman) September 19, 2024