CHP'li Ediz Ün 'AK Parti’nin tarım politikası çiftçiyi batırıyor' diyerek konuştu: 'Tarımsal destekler tam bir fiyasko'

CHP'li Ediz Ün 'AK Parti’nin tarım politikası çiftçiyi batırıyor' diyerek konuştu: 'Tarımsal destekler tam bir fiyasko'

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Ediz Ün, 2024 tarımsal destekleme kararlarını eleştirerek, “AK Parti’nin tarım politikası çiftçiyi batırıyor. Tarımsal destekler tam bir fiyasko” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve ziraat mühendisi Ediz Ün, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan 2024 yılı tarımsal destekleme kararlarını sert bir dille eleştirdi. Ün, kararları “tam anlamıyla bir fiyasko” olarak nitelendirerek, mevcut destekleme politikalarının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti.

Ün, tarımsal desteklerin geç açıklandığını ve çiftçilerin üretim sezonu başlamadan önce gerekli destekleri bilmeden üretim yapmalarının, yüksek girdi maliyetleri ve nakit sıkıntısı yaşamasına neden olduğunu ifade etti.

“Destekler hem geç açıklanıyor hem de ödemeler yapılana kadar eriyip pul oluyor” diyen Ün, bu durumun çiftçilerin banka banka dolaşıp yüksek faizle kredi çekmek zorunda kalmalarına yol açtığını vurguladı.

Ün, mevcut desteklerin yetersiz olduğunu belirterek, özellikle mazot ve gübre desteklerinde ciddi bir gerileme yaşandığını açıkladı.

Mazot desteklerinin de azaldığını belirten Ün, 2022 yılında buğday üreticisinin 4,5 litre, ayçiçeği üreticisinin ise 5,3 litre mazot alabildiğini ancak bu yıl bu miktarların sırasıyla 3,8 ve 4,5 litreye düştüğünü söyledi. Ün, bu durumun, tarım politikalarının çiftçiye zarar verdiğini ve desteklerin azalmasının çiftçiyi ithalata bağımlı hale getirdiğini ifade etti.

AK Parti’nin Tarım Kanunu'na uymadığını belirten Ün, çiftçilerin artan maliyetler altında ezildiğini ve kanuna göre verilmesi gereken 412 milyar lira destek yerine beşte birinin verildiğini ifade etti. Ün, bu durumun gıda enflasyonunu artırdığını ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin çiftçiyi batıran bir sistem olduğunu vurguladı.

CHP iktidarında çiftçilere zarara uğratmadan anında müdahale edileceğini belirten Ün, tarım sektörünün geleceğini güvence altına alacak yatırımlar yapılacağını ve gençler ile kadınların üretime dahil edileceğini ifade etti. Ün, “İktidarımızda, çiftçimizin zarar ettiği her üründe anında müdahale edeceğiz ve destekleri tam olarak vereceğiz. Ülkemizi ithalat bağımlılığından kurtarıp, dünyanın sayılı tarım gücü ülkelerinden biri haline getireceğiz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN