Ekonomist Eğilmez'den endişe verici tahmin: Türkiye'nin cari açık sorunu derinleşiyor

Ekonomist Eğilmez'den endişe verici tahmin: Türkiye'nin cari açık sorunu derinleşiyor

Ekonomist Mahfi Eğilmez, Türkiye'nin stagflasyondan slumpflasyona geçiş yapacağını belirtti ve bu durumu öngörüsü doğrultusunda değerlendirdi. Türkiye'nin cari açık görünümüne ilişkin verilerini değerlendirirken, "Maalesef öyle" diyerek slumpflasyon uyarısında bulundu.

Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisindeki mevcut durumun kötüleşeceğini ve slumpflasyon riski taşıdığını ifade etti. Barclays'in raporları ışığında Türkiye'nin cari açık sorununu yorumlayan Mahfi Eğilmez, ekonomideki olumsuz gelişmelere dikkat çekti.

İngiliz bankası Barclays, Türkiye'nin cari açık görünümünü revize etti. CNBC-e yayınına katılan Hazine eski Müsteşarı Dr. Mahfi Eğilmez, Barclays raporundaki verileri yorumladı.

TÜRKİYE'NİN CARİ AÇIK SORUNU DERİNLEŞİYOR

CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım, Barclays raporunda cari açığın GSYH’nin %1,2’si öngörüsüne çekilmesiyle ilgili olarak, “Yüzde 1 seviyelerinde olması ekonominin çok hoş olduğu zamanlar değildir. Hoş derken, büyüme anlamında, bir durgunluk dönemidir” dedi.

STAGFLASYONDAN SLUMPLASYONA GEÇİŞ

Mahfi Eğilmez, rapora yönelik değerlendirmesini şu şekilde yaptı: “Cari açığın GSYH’nin %1,2’ye gerilemesi demek bizim büyümemizin 3-4 çeyrekte eksiye dönmesi demek. Oradan da stagflasyondan slumpflasyona geçiş yapıyoruz demek. Benim tahminim de o yönde zaten. Maalesef öyle.”

ÇÖZÜM İÇİN BEKLENTİLERİ İYİLEŞTİRMEK GEREKİYOR

Eğilmez, “Tabi bunların hepsini bir anda çözmek mümkün değil. Maalesef dedik ama hem enflasyonu düşüreceğiz hem büyüme yüksek kalacak hem işsizlik olmayacak bunların hepsini bir arada çözmek mümkün değil.” dedi.

GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER DEĞİŞECEK

Eğilmez, “Yapamazsak bedeli bu olacak... Bunların hepsini çözmek bir tek şartla mümkün. Beklentileri iyileştirerek mümkün. Biz bunu ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş’ programıyla 2001 sonrasında becerdik, yaptık. Ama o işte başka şeyler gerektiriyor. Bir takım reformları yürürlüğe koyacaksın. Geleceğe yönelik beklentiler değişecek. İnsanlar bu kadar yüksek enflasyona rağmen bunun ileride olmayacağını düşünerek yatırımlara girecekler. İstihdam edecekler. Bunları yapabilirsek olur, yapamazsak bedeli bu olacak.” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN