İsrail'in en büyük silah tedarikçisi BAE Systems İstanbul'da: Paris boykot etti, biz kucak açtık

İsrail'in en büyük silah tedarikçisi BAE Systems İstanbul'da: Paris boykot etti, biz kucak açtık

Bittiği açıklanan İsrail ile ticaretin sürdürülmesine yetkililer ikna edici bir açıklama yapamazken yeni bir skandal daha ortaya çıktı. İsrail ordusunun en büyük silah tedarikçisi İngiliz BAE Systems’in Paris’teki savunma fuarına katılmasına izin verilmezken, İstanbul’daki SAHA Expo Savunma Fuarı’nda boy göstermesi tepki çekti.

SOYKIRIM SİLAHLARINI PROTESTO EDENE GÖZALTI

Ziyaretçi yasağına rağmen fuara giren gazeteci Adem Özköse, İsrail ordusuna Gazze’de kullanılan silahları sağlayan BAE Systems’i protesto ederken sert müdahale ile karşılaştı. Özköse güvenlik görevlileri tarafından boğazı sıkılarak binadan çıkarıldı ve ardından gözaltına alındı.

TÜRKİYE’DEN KANLI ŞİRKETE İZİN

Fransa’nın Gazze’de sivilleri öldüren silahları üreten şirketlere vize vermediği açıklamasının üzerinden bir hafta geçmeden Türkiye İsrail’in en büyük silah tedarikçisi şirkete savunma fuarında ölüm makinalarını sergileme izni verdi. Gazze’deki sivil katliamlarından sorumlu tutulan Londra merkezli BAE Systems adlı şirketin İstanbul’daki SAHA Expo fuarına katılım vizesi şaşkınlık yarattı. Skandal Türkiye’nin İsrail’e yönelik resmi tutumu ile ticari ilişkiler arasındaki çelişkileri yeniden gündeme getirdi.

FRANSA’DAN İSRAİL’E FUAR ENGELİ

Ortadoğu’yu kana bulayan silahların üreticisi olduğu için birçok ülke tarafından protesto edilen şirket 4-7 Kasım tarihleri arasında Paris’te yapılacak EURONAVAL Savunma Fuarına katılmak için başvurdu. Fuar delegasyonu katılımda bir sakınca görmeyerek başvuruyu kabul etti. İsrail ise bir açıklama yaparak Macron hükümetinin bu fuara katılmasına ret kararı verdiğini duyurdu. ‘Soykırım destekçisi şirketler’ listelerinde de yer alan firma ise Paris’ten önce İstanbul’da boy gösterdi.

FUARA ZİYARETÇİ YASAĞI

İsrail destekçisi şirketin fuara katılımını ortaya çıkaran gazeteci Metin Cihan, durumun ‘devlet destekli bir skandal’ olduğunu söyledi. Cihan, Londra’daki BAE Systems protestolarının AA tarafından haberleştirildiğini de paylaştı. Öte yandan tepkiler sonrası fuara ziyaretçi girişi yasaklandı.

kapak-jpg.jpg

SOYKIRIM SİLAHLARI İSTANBUL’DA ‘SAHA’YA ÇIKTI

Fransa ‘Uluslararası Deniz Savunma Fuarı’na İsrailli firmaların katılımını yasaklarken Gazze’de katliamlara imza atan siyonist orduya silah sağlayan BAE Systems, İstanbul’da düzenlenen “Saha Expo”da silahlarını sergiledi. Bu skandal, hükümetin İsrail’e yönelik ikircikli politikasını yine gözler önüne serdi, özellikle sosyal medyada tepki yağdı.

Ekim 2023’te Gazze’yi hedef alan saldırılarına başlayan İsrail ordusu, bir yılı aşkın sürede 42 binden fazla sivili öldürdü. Dünyanın seyrettiği katliamlar, Lübnan’a yayıldı. İktidar, süreç boyunca saldırıları kınasa da Tel Aviv ile ticaretini kesmedi. Özellikle saldırıların en yoğun olduğu ilk 6 ayda Türkiye-İsrail ticaretinin aksamaması dikkat çekti. Ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra Türkiye, 54 ürünün satışını kısıtlayarak tavrını sertleştirdi. Yasakların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan “O iş bitti” diyerek ticaretin tamamen sona erdirildiğini duyurdu. Bu sırada Ankara’nın Netanyahu hükümetine karşı söylemi de keskinleşti. Ancak KARAR, defalarca manşetine taşıdığı haberlerle utanç ticaretinin doğrudan ya da hülle yoluyla Filistin üzerinden sürdürüldüğünü ortaya koydu.

CUMHURBAŞKANLIĞI HİMAYESİNDE

Skandalın son perdesi, İstanbul’da düzenlenen “Saha Expo Fuarı”nda ortaya çıktı. İsrail ordusunun silah tedarikçilerinden biri olan İngiliz savunma şirketi BAE Systems, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen fuarda silahlarını sergiledi. Gazze’deki sivil ölümlerindeki rolü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde protesto edilen ve kısıtlamalarla karşılaşan BAE Systems’in devlet destekli bir etkinliğe katılması, özellikle sosyal medyada büyük tepki topladı. Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya hesabında, BAE Systems’in İsrail ordusuna savaş uçakları, füze fırlatma kitleri, zırhlı araç bileşenleri ve çeşitli mühimmatlar sağladığını yazdı.

KATLİAM SONRASI KÂRA GEÇTİ

İsrail’in insansız hava araçları ve savaş gemileri de dahil olmak üzere ana silah sistemlerinde firmanın teknolojilerinin kullanıldığını belirten Cihan, şöyle devam etti: “Gazze’de işlenen savaş suçlarında bu silahlar, önemli rol oynuyor. Uluslararası araştırma raporları, şirketin ürettiği obüslerin Gazze katliamlarında kullanıldığını ve yasaklanmış bir kimyasal olan beyaz fosfor izlerine rastlandığını ifade etti. İngiltere’de bu şirketin sevkiyatlarını durdurmak için protestolar düzenlendi, fabrikaları kuşatıldı. Gazze saldırılarının ardından BAE Systems’in satışları ve hisse değeri hızla yükseldi, kâr rekorları kırdı. İlgili tüm devlet kurumları, Saha Expo’ya sponsorken silah tüccarları, silahları sergilerken parası yine vatandaştan çıkıyor.” Fuarın vatandaşlara kapatılması ve ziyaretçi başvuru sayfasının kaldırılması tepkileri daha da artırdı.

MACRON KADAR OLAMADIK

İsrail’e en büyük desteği veren ülkelerden Fransa bile 4-7 Kasım’da Paris’te gerçekleştirilecek Uluslararası Deniz Savunma Fuarı EURONAVAL’a İsrailli firmaların katılımını yasaklamıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Katz, geçen hafta yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı yasal ve diplomatik girişime hazırlandıklarını ilan etmişti.


Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN