25 günlük gerginlik silahlı çatışmaya dönüştü: İsrail'den İran'a 3 dalga hava saldırısı

25 günlük gerginlik silahlı çatışmaya dönüştü: İsrail'den İran'a 3 dalga hava saldırısı

İsrail, 25 gün süren gerilimin ardından Tahran’a yönelik 3,5 saat süren hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusu, İran’daki askeri hedefleri vurduğunu açıklarken, İran’dan “Her şey kontrol altında” yanıtı geldi. İran, saldırıya karşılık vermeye hazır olduğunu duyurdu.

İsrail’in 1 Ekim’den beri beklenen saldırısı, 26 Ekim’de gerçekleşti. İsrail ordusu, İran’ın başkenti Tahran’da belirli askeri hedeflere bir dizi hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. İran tarafı ise hava sahasındaki tüm İsrail hedeflerinin etkisiz hale getirildiğini ve Tahran’daki önemli merkezlerde durumun kontrol altında olduğunu duyurdu.

İSRAİL HASSAS HEDEFLERİ VURDUĞUNU AÇIKLADI

Saldırı, Tahran ve Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında patlamalarla başladı. İsrail ordusu, saldırılarda F-35 savaş uçakları dahil 100 kadar hava aracını kullandığını bildirdi. Ordu yetkilileri, son aylarda İsrail’e yönelik devam eden saldırılara yanıt olarak İran’daki “hassas askeri hedefleri” vurduklarını belirtti. İsrail medyasına göre, ilk dalgada İran’ın hava savunma sistemine ve füze üretim merkezlerine zarar verilmesi hedeflendi.

NBC’ye konuşan bir İsrailli yetkili, nükleer tesisler veya petrol sahalarının hedef alınmadığını, geçmişte İsrail’e saldırılara karışmış veya gelecekte tehdit oluşturabilecek askeri tesislerin vurulduğunu söyledi.

İKİNCİ DALGA SALDIRI: DEVRİM MUHAFIZLARI VE DRON ÜRETİM MERKEZLERİ

İlk saldırıdan iki saat sonra, İsrail ikinci bir saldırı dalgası düzenledi. Bu kez Tahran’ın doğusunda bulunan Devrim Muhafızları komuta tesisi ve bir dron üretim merkezi hedef alındı. İsrail devlet televizyonu, saldırının üç dalga halinde gerçekleştiğini ve son dalganın ardından operasyonun sona erdiğini duyurdu.

1-001.jpg

İRAN MEDYASINDAN YANIT: "HER ŞEY NORMAL GÖRÜNÜYOR"

İran medyası, Tahran’da bazı patlama seslerini doğruladı, ancak büyük çaplı bir hasar olmadığını bildirdi. Mehr Haber Ajansı, Tahran’daki petrol rafinerisinde herhangi bir patlama olmadığını gösteren görüntüler yayınladı. Tesnim Haber Ajansı ise Tahran’daki havalimanlarının olağan şekilde çalıştığını duyurdu. İran’ın Fars Haber Ajansı, bazı askeri üslerin hedef alındığını bildirirken, patlama seslerinin büyük ölçüde hava savunma sistemlerinden kaynaklandığını belirtti.

2.jpg

SURİYE: İSRAİL FÜZELERİNİ DÜŞÜRDÜK

İlk saldırı sırasında Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında da patlamalar yaşandı. Suriye Savunma Bakanlığı, ülkenin güney ve orta bölgelerine yönelen İsrail füzelerinin çoğunun hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini bildirdi. İkinci dalgada ise Suriye hedef alınmadı. Uzmanlar, Suriye’ye yapılan saldırının İran’ın hava savunmasını zayıflatmayı amaçladığını değerlendiriyor.

ABD: SALDIRIDAN HABERDARDIK, KATILMADIK

ABD’li yetkililer, İsrail’in saldırısından haberdar olduklarını ancak operasyona katılmadıklarını bildirdi. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik ekibinin saldırıyla ilgili bilgilendirildiğini açıkladı. ABD, İsrail’in saldırısını “meşru müdafaa” hakkı kapsamında değerlendirdi.

ÖNCEKİ GERİLİM SENARYOSU TEKRAR MI?

İran ve İsrail arasında benzer bir gerilim 13 Nisan’da yaşanmıştı. O tarihte İsrail, Suriye’nin başkenti Şam’da İran konsolosluğuna ait bir binayı hedef alarak iki İranlı general de dahil olmak üzere yedi askerin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. İran, buna insansız hava araçları ve füzelerle yanıt vermiş, ancak bu saldırılar İsrail’in hava savunma sistemi tarafından büyük ölçüde engellenmişti. Olay, kamuoyunda “danışıklı dövüş” olarak nitelendirilmişti. Bu defa yaşanan saldırıların ardından benzer yorumların tekrar gündeme gelebileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN