Türkiye sektörün devine rakip oldu! Tonlarla üretiliyor, 166 ülkeye gönderiliyor: Dünya İtalya'yı bıraktı Türkiye'den alıyor

Türkiye sektörün devine rakip oldu! Tonlarla üretiliyor, 166 ülkeye gönderiliyor: Dünya İtalya'yı bıraktı Türkiye'den alıyor

O ürünün üretiminde Türkiye sektörün devine rakip oldu. Öyle ki ürün ülkemizde tonlarla üretiliyor, 166 ülkeye gönderiliyor. İşte, dünyanın İtalya’dan çok Türkiye’den aldığı o ürün…

Türkiye, hem üretiminde hem de ihracatında dünyada İtalya'nın ardından ikinci sırada yer alıyor. 2024 yılı için 1,5 milyon ton dış satım hedefleyen Türkiye, makarna sektöründe önemli bir konumda bulunuyor.

TÜRK MAKARNASI YÜKSEK İHRACAT RAKAMLARIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Buğdaydan üretilen ve kalitesiyle dikkat çeken Türk makarnası, Avrupa Birliği'nin (AB) 20 bin ton kotasına rağmen son dönemde yüksek ihracat rakamlarıyla öne çıkıyor. 2023 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirilen 984 bin ton ihracat, Türk makarnasının Güney Amerika, Afrika ve Japonya dahil olmak üzere 166 ülkeye satıldığını gösteriyor.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Aykut Göymen, Türk makarnasının dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Türkiye makarna üretiminde ikinci büyük ülke ve ikinci büyük ihracatçı. İhracatımız geçen yıl 1 milyon 370 bin ton civarında gerçekleşti," dedi.

turkiyede-makarna-uretimi-1.jpg

TÜRKİYE İTALYA’DAN DAHA FAZLA İHRACAT YAPIYOR

Göymen, Türk makarnasının Avrupa'da önemli bir rekabet içinde olduğunu vurguladı. İtalya'nın ihracatının yaklaşık yüzde 60'ının Avrupa ülkelerine yapıldığını belirten Göymen, "Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatı ile İtalya'nın Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatını karşılaştırdığımızda Türkiye dünyaya daha fazla ihracat yapıyor," ifadesini kullandı.

Aykut Göymen, 25 Ekim Dünya Makarna Günü'nün Türkiye'nin başvurusu ile dünyada kabul edildiğini ve kutlandığını ifade etti. Türk makarnasının kalite ve lojistik açısından önemli konumda olduğunu dile getiren Göymen, "Ülkemiz Mezopotamya'da bulunuyor ve burada durum buğdayının gen merkezi var. Türkiye'de üretilen makarnalar durum buğdayından yapılmakta," dedi.

turkiyede-makarna-uretimi-3.jpg

TÜKETİMİN ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ARTMASI BEKLENİYOR

Türkiye, makarna üretiminde dünya genelinde takdir görüyor. Ancak, tüketim açısından 8. sırada yer alıyor. İtalya yılda 21 kilogram, Yunanistan 17 kilogram tüketirken, Türk halkı ortalama 8 kilogram makarna tüketiyor. Göymen, halkın makarnayı yavaş yavaş sevmeye başladığını belirterek, "Önümüzdeki yıllarda bu tüketim artacaktır," ifadesini kullandı.

2025 yılında Dünya Makarna Günü’ne Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı da önemli bir gelişme olarak dikkat çekiyor. Yatırımcıların Türkiye’ye gelmesinin sektöre katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Göymen, Türk makarnasının dünya pazarındaki yerini güçlendirmek için çalışmaların devam edeceğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN