O gölümüz resmen hazine değerindeymiş: Suyundan sabun yapılacak, hayırlı olsun

O gölümüz resmen hazine değerindeymiş: Suyundan sabun yapılacak, hayırlı olsun

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu, Van Gölü’nün sodalı suyunu kullanarak sıvı sabun üretimi gerçekleştirdi.

Van Gölü’nün doğal sodalı suyu, ekonomik bir kaynak olarak değerlendiriliyor ve özellikle sıvı deterjan üretiminde kullanılmak üzere saflaştırılması gerekiyor. Bu süreç, bazı maliyetler gerektiriyor.

img-5411.jpeg

Üretim aşamasında, göl suyu üniversite kampüsüne getirilip bir gün dinlendiriliyor. Ardından, BEÜ Sabun Üretim Atölyesi’nde çeşitli karışımlar ve işlemlerle sıvı sabun üretiliyor. BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Van Gölü suyundan elde edilen katı ve sıvı ürünler için “Beren” markasını oluşturup patent aldıklarını belirtti. Elmastaş, sıvı sabun üretiminde seri üretime geçtiklerini ve katı sabun ile bazı krem çeşitleri üzerinde de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Proje Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Onat, Van Gölü suyunun kozmetik ürünlerin üretiminde eşsiz bir kaynak olduğunu vurguladı. Onat, bu suyun dokunmatik malzeme üretiminde çözücü olarak aranan tüm özellikleri doğal olarak barındırdığını ve bu nedenle ek maliyet gerektirmediğini belirtti. Ayrıca, temizlik ve kozmetik ürünlerinde kullanılan kimyasalların yaklaşık yüzde 20’sinin Van Gölü’nde doğal olarak bulunduğunu, bu durumun üretimde kimyasal kullanımını azalttığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN