ABD’nin en büyüğü Türkiye’ye geliyor! BİM ve A101'in işi artık çok zor

ABD’nin en büyüğü Türkiye’ye geliyor! BİM ve A101'in işi artık çok zor

Perakende denince akla gelen artık BİM veya A101 olmayacak! ABD’nin en büyüğü Türkiye’ye geliyor...

Türkiye'de perakende sektöründe BİM ve A101 gibi zincir marketlerin hakimiyeti artık tehlikede. ABD'nin en büyük perakende devi Walmart, Türkiye'de ofis açmaya hazırlanıyor ve bu gelişme sektörde dengeleri değiştirebilir. Amerikan Şirketler Derneği (AmCham) Türkiye Başkanı Tankut Turnaoğlu, Walmart’ın Türkiye’yi tedarik merkezi olarak görmeye başladığını belirterek, "Mobilya ve dondurulmuş gıda gibi ürünlerde Türkiye’den alımlara başlıyorlar," açıklamasında bulundu.

Walmart Türkiye'de Ofis Açıyor: Walmart Ne Satıyor, Nerenin? - Haber.com

TÜRKİYE, ABD İÇİN ÖNEMLİ BİR TİCARET ORTAĞI OLUYOR

Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’daki Amerikan ticaret odaları tarafından düzenlenen AmChams Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Turnaoğlu, Türkiye'nin ABD ile ticarette önemli bir noktaya geldiğini vurguladı. ABD ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolara ulaştığını belirten Turnaoğlu, "Hedefimiz 100 milyar dolar ve 2028-2029 yıllarında bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz" dedi.

WALMART'IN TÜRKİYE'YE GELMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Walmart’ın Türkiye'de ofis açma kararı, Türkiye'yi bir tedarik merkezi olarak değerlendirmesinin bir sonucu olarak görülüyor. Mobilya ve dondurulmuş gıda gibi alanlarda Türkiye'den alımlar yapmaya hazırlanan Walmart’ın bu hamlesi, BİM ve A101 gibi dev market zincirleri için yeni bir rekabet anlamına geliyor.

Massive changes at Walmart supermarkets: You won't recognize them

AMERİKAN ŞİRKETLERİ TÜRKİYE'DE BÜYÜYOR

Son yıllarda Türkiye’ye gelen Amerikan şirketlerinin sayısının 2 bine ulaştığını belirten Turnaoğlu, Türkiye’nin ABD için bölgesel bir merkez haline geldiğini söyledi. Ayrıca, Boeing ve General Electric gibi şirketlerin Türkiye’deki işbirlikleri de hızla artıyor. Türkiye’den ABD’ye yapılan ihracat ise otomobil, tekstil, kimya ve mobilya gibi sektörlerde büyük bir ivme kazandı.

THY’NİN KARGO VE E-TİCARET ROLÜ

Türk Hava Yolları (THY), ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin gelişmesinde önemli bir rol oynuyor. THY'nin Amerika’ya uçuşlarının artması ve kargo kapasitesindeki büyüme, Türkiye’nin e-ihracat hacmini de olumlu yönde etkiliyor. Pandemi döneminde büyük bir sıçrama yaşayan Türk Hava Yolları, Türkiye’den ABD'ye yapılan ihracatın yarısını üstlenerek sektörde büyük bir ivme kazandı.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin ABD pazarındaki konumunu daha da güçlendirecek gibi görünüyor. Walmart’ın Türkiye’ye gelişi, perakende sektöründe rekabeti artırırken, Türkiye'yi bölgesel bir tedarik merkezi olarak konumlandıran Amerikan şirketleri, ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN