Çözüm süreci anketi: Seçmen Bahçeli'nin çıkışına tepkili, MHP seçmeninin yüzde 72'si karşı

Çözüm süreci anketi: Seçmen Bahçeli'nin çıkışına tepkili, MHP seçmeninin yüzde 72'si karşı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, Öcalan’ın TBMM’de konuşma yapmasına yönelik önerisi, siyasi arenada büyük bir dalgalanma yarattı. Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün anket sonuçlarına göre, katılımcıların %73,5’i Bahçeli’nin önerisine katılmadığını belirtti. MHP’nin oy oranı bir ay içinde %11,7’den %7,5’e gerilerken, CHP de Özgür Özel’in açıklamaları sonrası %32,7’den %26,9’a düştü. AK Parti'nin oy oranı ise %32,1’e yükseldi ve birinci parti konumuna geri döndü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, DEM Parti grubunda konuşma yapmasına ilişkin önerisi, siyaset sahnesinde büyük yankı uyandırdı.

Bu öneri, siyasi partilerde ve seçmen tabanlarında hızlı değişimlere yol açtı. MHP'nin oy oranındaki ciddi düşüş dikkat çekerken, CHP ve AK Parti seçmenlerindeki tepkiler de gözlemlendi.

MHP'DE CİDDİ OY KAYBI

Son anket verilerine göre, Bahçeli’nin açıklamaları sonrası MHP’nin oy oranı, kararsızlar dağıtıldığında %7,5’e kadar geriledi. Geçtiğimiz ay yapılan anket sonuçlarına göre %11,7 olan MHP oylarında, %4,2 puanlık bir düşüş gerçekleşti. Bu durum, MHP'nin seçmenlerinin üçte birinden fazlasını kaybettiğini gösteriyor.

Bahçeli’nin Öcalan önerisine ilişkin anket sorularında, katılımcıların %73,5'i bu öneriye katılmadığını ifade etti. MHP seçmenleri arasında ise Bahçeli'nin önerisine destek verenlerin oranı ise yalnızca %27,2 seviyesinde kaldı.

s5dg.jpg

CHP DE SÜREÇTEN OLUMSUZ ETKİLENDİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in bu süreçte Bahçeli’nin ardından inisiyatif alarak sürece dahil olması da etkisini gösterdi. CHP’nin oy oranı, kararsızlar dağıtıldığında, %26,9’a gerilerken, geçen ay %32,7 ile birinci parti olan CHP, 5,8 puanlık bir kayıpla karşı karşıya kaldı.

Özel’in "Kürtlere teklif" söylemine seçmenlerin %73,2’si karşı çıktı. Bu oranın CHP seçmenleri arasında %24,2 seviyesinde olduğu, yani her dört CHP seçmeninden üçünün bu söylemi desteklemediği görüldü.

gs4g4s4dg.jpg

AK Parti ise Bahçeli’nin önerisi karşısında daha temkinli bir tutum sergileyerek sürece dahil olmadı ve bu strateji sayesinde oy oranını artırmayı başardı.

AK Parti’nin oy oranı, kararsızlar dağıtıldığında %32,1’e yükseldi ve CHP'deki kayıpların ardından tekrar birinci parti konumuna geldi.

TERÖR VE ÖCALAN KONUSUNDA TOPLUMUN EĞİLİMLERİ

Ankette "Öcalan için devlet ne karar vermeli?" sorusuna katılımcıların %45,5’i idam, %33,2’si ise ömür boyu hapis cezası verilmesi gerektiğini savundu. Toplamda %78,7’lik bir kesim mevcut durumdan daha ağır bir ceza talep ederken, serbest bırakılmasını veya ev hapsine alınmasını isteyenlerin oranı %9,9’da kaldı.

4g5sggsd.jpg

Terörle mücadele konusunda ise katılımcıların %44,9’u PKK terörünün silahlı mücadele ile sona erdirilmesi gerektiğini, %32,3’ü ise müzakere yoluyla çözüm bulunabileceğini belirtti. Ancak Bahçeli ve Özel’in önerilerine verilen desteğin %20’nin altında kalması, iki liderin söylemlerinin toplumsal hassasiyetlerle örtüşmediğini ortaya koydu.

Zafer Partisi’nin oy oranı %8,4’e, İYİ Parti’nin oy oranı ise %6,2’ye yükseldi. Böylece Zafer Partisi, %7,5’lik oy oranıyla MHP’yi geçerek en büyük milliyetçi parti konumuna yerleşti.

Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün anketine göre siyasi partilerin oy oranları:

AK Parti: %32,1 (Geçen ay %28,9)
CHP: %26,9 (Geçen ay %32,7)
Zafer Partisi: %8,4 (Geçen ay %4,7)
İYİ Parti: %6,2 (Geçen ay %3,6)
MHP: %7,5 (Geçen ay %11,7)

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN