Bunu yaparsanız sokakta kalırsınız! Ünlü ekonomist sakın deyip uyardı: "Müthiş enayilik olur"

Bunu yaparsanız sokakta kalırsınız! Ünlü ekonomist sakın deyip uyardı: "Müthiş enayilik olur"

Yatırım yapmak isteyenlere kritik uyarı ünlü ekonomist Mert Başaran’dan geldi. O yatırım yöntemine sakın diyerek yaklaşan Başaran, “Müthiş enayilik olur” diyerek de durumun ciddiyetini anlattı…

Yatırımcılar, genellikle paralarının gelecekte daha fazla kazanç sağlaması amacıyla çeşitli yatırım araçlarına yönelirler. Bu araçlar arasında hisseler, tahviller, emtialar ve gayrimenkul gibi seçenekler bulunur. Ancak, ünlü ekonomist Mert Başaran, özellikle son dönemde yükselen mevduat faizleri karşısında, evlerini satıp sadece mevduat faizine yatırım yapmayı düşünenlere kritik uyarılarda bulundu.

MEVDUAT FAİZİ CAZİBESİNİN TEHLİKELERİ

Son zamanlarda mevduat faizlerinin yüzde 50 seviyesine gelmesi, yatırımcıları bu seçeneği değerlendirmeye itti. Ev veya araba satıp mevduat faizlerine yönelenler arasında artış gözlemleniyor. Ancak, Mert Başaran bu yaklaşımın risklerine dikkat çekti ve "Sakın yapmayın" uyarısında bulundu.

mert-basaran-mevduat-faizi-1.jpg

BAŞARAN’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Başaran, mevduat faiziyle ev satanların büyük bir hata yaptığını vurguladı. Kısa vadede yüksek kazanç sağlanabilse de, uzun vadede bu stratejinin sorunlar doğurabileceğini belirtti. “Bana soranlara ‘sakın yapmayın’ diyorum. Kısa vadede çok güzel para kazanmış oluyorsunuz” diyen Başaran, örnek vererek açıklamalarını detaylandırdı:

  • “10 milyonluk bir evi sattığınızda ve bunu bankaya koyduğunuzda, bankadan yüzde 4 faiz aldığınızı varsayalım. Bu durumda yılda 400 bin TL kazanırsınız. İlk yıl bu gelir tatmin edici olabilir. İkinci yıl yine iyisiniz, ancak üçüncü yıl bu 400 bin TL’nin değerinin eridiğini görüyorsunuz. Sonuç olarak, 10 milyonluk evinizden elde edilen 400 bin TL, zamanla neredeyse yok olur ve 10 milyonluk bir ev artık 500 milyon TL olabilir. Yani evinizi satıp mevduat faizi yatırdığınızda, ilk yıl süper yaşayabilirsiniz ama 5 yıl sonra kapınızı açamayacak duruma gelebilirsiniz ve 10 yıl içinde sokakta kalabilirsiniz.”

UZUN VADELİ YATIRIMIN ÖNEMİ

Başaran, uzun vadeli yatırımlar ve gayrimenkul gibi değerli varlıkların korunması gerektiğini belirterek, kısa vadeli faiz avantajlarının uzun dönemde büyük mali kayıplara yol açabileceğine dikkat çekti. Bu bağlamda, evini satıp sadece mevduat faizine yatırım yapmayı düşünenlerin, gelecekte daha büyük sorunlarla karşılaşabileceğini ifade etti.

Mert Başaran’ın bu açıklamaları, yatırımcılara faiz oranları ve yatırım stratejileri hakkında daha bilinçli kararlar almaları gerektiğini hatırlatıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN