Macron'un hamlesi Fransa tarihinin en parçalı meclis tablosunu çıkardı

Macron'un hamlesi Fransa tarihinin en parçalı meclis tablosunu çıkardı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kararıyla yapılan erken genel seçimler, ülke tarihinin en parçalı Ulusal Meclisi'ni ortaya çıkardı ve mecliste rekor sayıda 11 siyasi grup oluştu. Seçimlerde en fazla sandalyeyi solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı kazanırken, Macron ittifakı dışında tüm gruplar muhalefette yer almayı tercih etti. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve Sosyalist Parti (PS), milletvekili sayılarını önemli ölçüde artırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kararıyla yapılan erken genel seçimler, Fransa tarihinin en parçalı Ulusal Meclisi’ni ortaya çıkardı ve mecliste rekor sayıda siyasi grup oluştu.

Macron, aşırı sağın Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki başarısının ardından Fransız siyasetine "netlik" kazandırmak amacıyla erken seçimlere gitmişti. Ancak sonuçlar, ülkeyi koalisyon hükümetlerine alışık olmadığı bir sürece soktu.

577 milletvekilinin belirlendiği seçimlerde, solcu Yeni Halk Cephesi ittifakı en fazla sandalyeyi kazandı. 18 Temmuz'da yeni vekillerle açılan Ulusal Meclis'te siyasi grupların dağılımı da netleşti.

Ulusal Meclis’te bir grup oluşturmak için en az 15 milletvekili gerekiyor.

FRANSA TARİHİNİN EN PARÇALI MECLİSİ

Macron’un, Fransa siyasetini "netlikten" ziyade "karışıklığa" sürüklemekle suçlandığı bu seçimler, Ulusal Meclis’te 11 siyasi grubun oluşmasına yol açtı. 2022 seçimlerinde bu sayı 10 iken, 30 Haziran ve 7 Temmuz'daki seçimlerle yeni bir rekor kırılarak 11’e yükseldi. Bu artışta, aşırı sağcılarla ittifak yapmak isteyen Cumhuriyetçiler partisindeki bölünme etkili oldu.

Yeni Meclis'te, Macron ittifakı dışındaki bütün siyasi gruplar muhalefette kalmayı tercih etti. Yeni Halk Cephesi ittifakı ise Macron'un başbakan atayamaması durumunda muhalefette kalacaklarını belirtti.

Solcu partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı, 193 milletvekili ile Meclis'te en fazla sandalyeye sahip grup oldu. Bu ittifakı, 166 milletvekili ile Macron’un iktidar koalisyonu izledi. Macron ittifakı içinde, Cumhuriyet için Birlikte'den 99, Ufuklar ve Bağımsızlar'dan 31 ve Demokratlar'dan (MODEM) 36 milletvekili yer aldı.

Meclisin üçüncü büyük grubu ise 142 milletvekili ile aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ve ortakları oldu. RN’nin 126 milletvekili bulunurken, Sağda partisinden 16 milletvekili de bu gruba dahil oldu.

Cumhuriyetçi Sağ grubu 47, LIOT grubu ise 21 milletvekiline sahip oldu. Yeni mecliste 8 milletvekili ise hiçbir siyasi gruba dahil olmadı.

YENİ MECLİSİN EN BÜYÜK PARTİSİ RN OLDU

Macron’un aşırı sağın yükselişini önlemek için aldığı erken seçim kararı, çok parçalı bir meclis tablosu yarattı. Seçimlerin en büyük partisi, 126 milletvekili ile aşırı sağcı RN oldu. RN, bir önceki seçimlerdeki 89 milletvekili sayısını 37 artırdı.

Sosyalist Parti (PS), milletvekili sayısını 31'den 66'ya çıkararak kayda değer bir artış sağladı. Çevrecilerin sandalye sayısı 23'ten 38'e yükselirken, Cumhuriyetçi Demokrat Sol ise 22'den 17 milletvekiline düştü. LFI ise 75 olan sandalye sayısını 72'ye düşürerek korudu.

Macron’un Cumhuriyet için Birlikte partisinin milletvekili sayısı 172'den 99'a düştü. İttifak içinde yer alan Demokratların sandalye sayısı 48'den 36'ya gerilerken, Ufuklar partisinin milletvekili sayısı 32'den 31'e düştü.

LR grubu, bir önceki meclisteki 62 milletvekilini, Sağda partisi ve Cumhuriyetçi Sağ grubu altında korudu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN