Yevmiyeler 1000 TL’yi buldu iş başa düştü! Kimse çalışmıyor ürünler tarlada kalıyor: ‘Mecburen kendimiz yapıyoruz’

Yevmiyeler 1000 TL’yi buldu iş başa düştü! Kimse çalışmıyor ürünler tarlada kalıyor: ‘Mecburen kendimiz yapıyoruz’

Hatay’da başlayan erkenci mandalina hasadıyla birlikte çiftçinin sorunları da baş gösterdi. Tarladaki ürünleri toplayacak eleman bulamayan çiftçi, yevmiyeler 1000 TL’yi bulunca ürünleri kendi toplamak zorunda kaldı…

Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden biri olan Hatay, sonbahar mevsimine girerken narenciye ürünlerinin hasadına başladı. Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Çanakoluk Mahallesi'nde, çiftçi Gökmen Ekiz, 10 dönümlük tarım arazisinde erkenci mandalina hasadına start verdi. Ancak bu yıl hasat süreci, çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalıyor.

hatayda-mandalina-hasadinda-calisacak-isci-yok-3.jpg

Gökmen Ekiz, 10 dönümlük arazisinde hasat yaparken, yevmiyelerin 1.000 TL'yi bulması ve çalışacak işçi bulamaması nedeniyle bahçesinde hasadı tek başına yapmak zorunda kaldığını belirtti. Ekiz, "İşçi kıtlığında amele bulamıyoruz. Mecburen kendi hasadımızı kendimiz yapıyoruz. Tek başına yapmak zor oluyor. Yetiştirmek ve pazarlamak zor oluyor. Hasat çok zayıf gidiyor" dedi.

hatayda-mandalina-hasadinda-calisacak-isci-yok-2.jpg

DOLU YAĞIŞLARI VERİMİ DÜŞÜRDÜ

Kış aylarında yaşanan dolu yağışlarının, mandalinanın verimini etkilediğini vurgulayan Ekiz, "Dolu yağması birinci etken oldu. Bir başka etken de işçinin olmamasından kaynaklanıyor" şeklinde konuştu. Geçen yıl ağaçların daha verimli olduğunu belirten Ekiz, bu yıl mevsimsel hava koşullarının da etkisiyle verimin düştüğünü ve mevcut ürünlerin 20 TL'den alıcı bulduğunu ifade etti.

hatayda-mandalina-hasadinda-calisacak-isci-yok-1.jpg

İŞÇİ ÜCRETLERİ ZORLUYOR

Ekiz, işçilerin günde bin TL'den aşağı çalışmak istemediğini, bu durumun kendilerini zor durumda bıraktığını belirtti. "İşçilerin toplayacağı en fazla 300-400 kilo olacak. Pazarlamaya geldiğinde topladığı 500-600 kilo, yevmiyesine gidiyor ve geri kalanları tüccara kalıyor. Bize bir şey kalmıyor. Tarladan tüccara kalsa 5-6 TL'den alacak ama çiftçiyi kurtaracak para 20 TL'den aşağı değildir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, marketlerde mandalinanın 35-40 TL'den satıldığını ve bu fiyatların çiftçiler için yetersiz olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN