Beyazperdede 90’lar nostaljisi

Beyazperdede 90’lar nostaljisi

Türkiye’de sinema salonlarında bugün beşi yerli 13 film vizyona giriyor. Yaz tatilinin bitmesi ile hareketlenen vizyon takviminde izleyiciye 90’lar nostaljisi yaşatacak yapımlar dikkati çekiyor.

SALİHA SULTAN

SİNEMADA NOSTALJİ HAFTASI... Yavuz Turgul’un 1996 tarihli ‘Eşkıya’sı ile Cem Yılmaz’ın ilk sinema filmi ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ çeyrek asır sonra restore edilmiş halleriyle seyirciyle buluşuyor. 90’lı yıllarda salonlara damgasını vuran bir başka kült yapım olan ‘Beterböcek Beterböcek’te ise Michael Keaton ikonik çizgili takımıyla yeniden boy gösteriyor.

Sinemalarda beşi yabancı 13 yapım vizyonda. Yavuz Turgul’un 1996’da salonlarda Türk filmi izleme alışkanlığını geri getiren ‘Eşkiya’ ve Cem Yılmaz’ın ilk sinema filmi 1998 tarihli ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ filmleri çeyrek asır sonra restore edilmiş halleri ile tekrar seyirciyle buluşuyor. Tim Burton’ın 1988 tarihli kült filminin devam filmi ‘Beterböcek Beterböcek’te ise Michael Keaton ikonik çizgili takımıyla yeniden boy gösteriyor. İzleyiciyi bu hafta beyazperdede 90’lar nostaljisi bekliyor.

Türk sinemasının kültleri arasına adını yazdıran 1996 yapımı ‘Eşkiya’ ve 1998 yapımı ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ filmleri vizyona girişlerinden yaklaşık çeyrek asır sonra restore edilmiş hali ile yeniden sinema salonlarında seyirciyle buluşuyor. Yavuz Turgul’un yazıp yönettiği, iki dev oyuncuyu, Şener Şen ve Uğur Yücel bir araya getiren, sinema salonlarının yeniden Türk filmi izlenir hale gelmesini sağlayan ‘Eşkiya’nın Erkan Oğur imzalı müzikleri de halen müzik listelerinde yerini koruyor. Cem Yılmaz ve Mazhar Alanson’u buluşturan ‘Her Şey Çok Güzel Olacak’ ise, Yılmaz’ın ilk sinema filmi olarak da tarihe geçti. Ömer Vargı’nın yönettiği filmin müzikleri ise Alanson tarafından yapıldı.

BETERBÖCEK BETERBÖCEK:

Tim Burton’ın 1988 tarihli kült filmi ‘Beterböcek’in merakla beklenen devam filmi ‘Beterböcek Beterböcek’de nihayet vizyonda. 40 yıl önceki ‘gotik hayranlarının’ da yeniden ilgisini çekecek film afişindeki “Ezelden beri bu anı bekliyordunuz” yazısı ile dikkat çekiyor. Michael Keaton, Winona Rider ve Catherine O’Hara’nın yer aldığı ilk yapımın devam filminde Keaton ikonik çizgili takımıyla ‘Beterböcek’ rolüne geri dönüyor. İlk filmde genç bir kız olan Lydia Deetz’i yeniden canlandıran Ryder ve Lydia’nın annesi rolüne geri dönen O’Hara’nın yanı sıra Lydia’nın kızı olarak devam filminde başrolü Jenna Ortega üstleniyor. Geçen hafta Venedik Film Festivali’nin açılış filmi olarak prömiyer yapan film bazılarınca Burton’ın yıllardır yaptığı en iyi film olarak değerlendirilirken, genel kanı da oldukça iyi bir devam filmi olduğu yönünde.

screenshot-4.jpg

8X8: Şehir hikayeleri ile tanınan yönetmen Kıvanç Sezer, festivallerden büyük beğeni alan ‘Babamın Kanatları’, ‘Küçük Şeyler’ yapımlarının ardından yeni filmi ‘8x8’de yine ikili ilişkilere, bu kez gerilim türünde bir hikayeyle yakından bakıyor. Aşk, ayrılık ve ölüm üçgeni hikâyesi anlatan filmin başrollerini Alican Yücesoy, Ece Yüksel ve Halil Babür paylaşıyor.

ISKA: Beşiktaş’ın eski kalecisi Fevzi Tuncay’ın hayatı beyazperdeye taşıyan ‘Iska’, 1999-2000 sezonunun Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan şampiyonluk maçında yaşananları merkezine alıyor. Yönetmenliğini Mert Erez’in yaptığı belgeselde Mehmet Özdilek, Feyyaz Uçar, Ayhan Akman, Sead Halilagiç, gibi futbol dünyasının ünlü isimlerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci de yorumlarıyla yer alıyor.

screenshot-5.jpg

GECENİN NAKARATI: Başrollerini Buğra Gülsoy, Duygu Mercan ve İlker Aksum’un paylaştığı, Jale Atabey yönettiği romantik komedi türündeki film, bir İstanbul gecesindeki aşk macerasına odaklanıyor. Filmin müziklerinde Kazım Koyuncu’nun ‘İşte Gidiyorum’ şarkısı da dikkat çekiyor.

HER RENKTE AŞK: Başrollerini Selçuk Kılıç ve Özlem Gezgin’in paylaştığı romantik komedi ‘Her Renkte Aşk’ın yönetmen koltuğunda Alp Can Yolyapan oturuyor. bÜç kız kardeşin boya yaparak evlerinin geçim derdiyle mücadele etmelerini konu alan filmin oyuncu kadrosunda Selçuk Kılıç, Özlem Gezgin, Cahit Kayaoğlu ve Onur Erdi gibi oyuncular rol alıyor.

İLLEGAL AŞK: Yönetmen koltuğunda Buğra Kekik’in oturduğu, başrolllerini Eylül İlbey, Burak Sarımola, Wilma Elles, Burak Alkaş ve Naci Taşdoğen’in paylaştığı film, aşık olduğu kadın için canını dişine takan bir adamın kendisini istemeden içerisinde bulduğu illegal olaylar silsilesini anlatıyor.

UCUBE: SON EFSUN: Yerli korku hikayelerini sevenler için beyazperdeye gelen, Raziye Sultan’ın yönettiği, Özge Soyal, Zehra Fatma Kızıl, Deniz Erinç’in rol aldığı film, büyücülerin yaşadığı efsunlu köye gelen Melek ve Ufuk burada yaşadığı paranormal olayları işliyor.

OKULA BAŞLAYAN ÇOCUKLARA İKİ ANİMASYON: Çocukları bu hafta salonlarda iki yabancı yapım animasyon bekliyor. Philippe Duchene, Cuvelier Jean-Baptiste ikilisinin yönettiği ‘İkizler Takımı’ ve Maksim Volkov’un ‘Bogey ve Prenses: Gizemli Macera’ filmleri minikleri hem maceraya hem eğlenceye doyuracak.

screenshot-6.jpg

HELLBOY DÖRDÜNCÜ KEZ CANLANDI

Guillermo del Toro’nun 2004 ve 2008 tarihli iki yapımı ile ünlenen Hellboy çizgi romanının yeni uyarlaması ‘Hellboy: The Cooked Man’ filmi vizyonun iddialı yapımlarından. Daha önce Ron Perlman ve David Harbour’un canlandırdığı Hellboy’a bu kez Jack Kesy hayat veriyor. Hellboy karakterinin orijinal yaratıcısı Mike Mignola, ilk kez bir Hellboy filminde senaryoyu Dark Horse çizgi roman ortağı Chris Golden ile birlikte yazdı. Filmin oyuncu kadrosunu Jefferson White, Joseph Marcell, Hannah Margetson ve Martin Bassindale tamamlıyor. Brian Taylor tarafından yönetilen film, del Toro’nun yönettiklerinden ya da Neil Marshall’ın yönettiği 2019 yapımı filminden daha küçük bir hikayeye odaklanmasıyla ayrılıyor.

iieiegg.jpg

TANIMASI ZOR KENDİ EFSANE BİR SERİ KATİL

Osgood Perkins’in yazdığı ve yönettiği (Cambaz) Longlegs, muhtemelen bu senenin heyecanla beklenen korku gerilim türü film olarak öne çıkıyor. Yabancı eleştirmenleri ikiye bölen film, aylarca fragmanlarındaki gizemli yüzle gündemde kaldı. Sonunda ortaya çıktı ki filmde Maika Monroe ile birlikte dünyaca sevilen aktör Nicolas Cage başrolde, üstelik seri katil rolünde üstelik tanınmayacak halde. 60 yaşındaki Cage 1974 yılında geçen filmde, çözülmemiş bir vakaya atanan yeni bir FBI ajanı olan Lee Harker adlı bir kadının peşinde olduğu seri katil rolüyle hayranlarını şaşırtıyor. Sadece 5 gün önce vizyona giren film, daha şimdiden tüm sinema dünyasının dilinde. Bağımsız yapım olan ‘Cambaz’ gösterime girdiği ilk hafta 22 milyon doların üzerinde hasılat yaparak bir rekor kırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN