Büyük Selçuklu'nun hazinesi o ilimizde bulundu! 8 adet dev küpler... Arkeologlar içinden çıkanları görünce inanamadı

Büyük Selçuklu'nun hazinesi o ilimizde bulundu! 8 adet dev küpler... Arkeologlar içinden çıkanları görünce inanamadı

Kars’ta bulunan UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki Ani Örenyeri'ndeki kazı çalışmalarında Büyük Selçuklu dönemine tarihlenen erzak deposu ortaya çıkarıldı. Bulgular hem kazı çalışması yapanların hem de vatandaşın dikkatini çekti. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kars'ın tarihi Ani Örenyeri'nde yapılan kazı çalışmalarında Büyük Selçuklu dönemine tarihlenen bir erzak deposu keşfedildi. Ekiplerin bulduğu sekiz dev küp, arkeologları şaşkına çevirdi. İçlerinden çıkan tarihi buluntular, bölgenin tarihine ışık tutacak nitelikte.

yeni-proje-1-003.jpg

ANİ ÖRENYERİ'NDE TARİHİ KEŞİF

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, Türkiye-Ermenistan sınırına yakın Kars'taki Ani Örenyeri'nde büyük bir keşfe imza attı. Büyük Selçuklu dönemine tarihlenen bir erzak deposu gün yüzüne çıkarıldı. Depoda bulunan sekiz adet dev küp, yaklaşık 1,5 metre yüksekliğinde ve 50 santim ağız çapında. Bu buluntu, Ani'nin tarihi önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

yeni-proje-2-003.jpg

TARİHİN DERİNLİKLERİNDEN GELEN SÜRPRİZLER

Ani Örenyeri'nde yapılan kazı çalışmaları, Selçuklular dönemine ait önemli buluntulara ev sahipliği yapıyor. Arkeologlar, depodan çıkan pişmiş toprak küplerin yanı sıra, Orta Çağ mitolojisinde cenneti sembolize eden tavus kuşu motifli bir kase parçasını da ortaya çıkardılar. Bu keşif, bölgenin zengin kültürel geçmişini ve Selçuklu döneminin günlük yaşamına dair önemli ipuçlarını sunuyor.

yeni-proje-3-003.jpg

KAZILAR DEVAM EDİYOR

2019 yılından bu yana devam eden kazı ve koruma çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kafkas Üniversitesi'nin ortaklaşa yürüttüğü projeyle gerçekleştiriliyor. Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan'ın liderliğindeki ekip, bu yıl sekiz farklı üniversiteden yaklaşık 35 uzman ve öğrenci ile çalışmalara devam ediyor. Bu keşifler, Ani'nin Türk-İslam tarihindeki rolünü daha da anlamamıza yardımcı olacak.

yeni-proje-4-002.jpg

Ani Örenyeri'nde yapılan bu son keşif, bölgenin tarihine olan ilgiyi artırırken, aynı zamanda Selçuklu dönemine dair bilgimizi derinleştiriyor. Kazı ekiplerinin buluntular üzerindeki çalışmaları devam ediyor ve yeni keşifler için heyecanla bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN