Gemiler yine İsrail'e gidiyor: Gazze'de katliam bitti mi

Gemiler yine İsrail'e gidiyor: Gazze'de katliam bitti mi

Netanyahu’nun soykırım makinesinin kullandığı yakıtın Türkiye üzerinden taşındığı iddiaları ortadayken ticaret gemilerinin yeniden işlemeye başlaması vicdanları kanattı. Üçüncü ülkeler üzerinden seferler de yalanlanmadı. ‘Katliam bitmeden yasak kalkmaz’ denildikten kısa süre sonra gemilerin yeniden demir almasına nasıl bir açıklama getirileceği merak ediliyor.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU

Gazze’deki vahşete rağmen İsrail’le ticaretinin sürmesi tepki çekince hükümet dört ay önce ‘Ticaret bitti’ açıklaması yaptı. Ancak sonrasındaki süreçte ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiği iddiaları yansıdı. Vahim gelişme için yalanlama yapılmadı. Ancak tam bu süreçte Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticaretin patlaması ‘Hülle mi?’ şüphesini doğurdu. Bir başka ülkeden gelip Türk limanlarına uğradıktan sonra İsrail’e giden gemilerle ilgili şüpheler de giderilemedi.

HÂLÂ ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜRKEN TEL AVİV’E ÇELİK VE ÇİMENTO GİDİYOR

Bu süreçte İÇDAŞ’a ait çimento ve çelik yüklü geminin Hayfa Limanı’na demirlemesi tartışmaları büyüttü. İÇDAŞ şirketi de Ticaret Bakanlığı da kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratan hassas konuya ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. En yetkili ağızlar tarafından gemilerin durdurulduğu dile getirilmesine rağmen gelinen nokta ‘Hani ticaret bitmişti?’ sorularına yol açtı. Gazze’de hâlâ çocukların, kadınların katledildiği hatırlatılarak utanç tablosunun ortadan kaldırılması istendi.

TÜRKİYE’DEN 3 GÜNDE 7 GEMİ

İÇDAŞ’ın Türkiye’den İsrail’e çelik ve çimento taşıyan gemisinin 10 Eylül’de Hayfa Limanı’na ulaştığını KARAR gündeme taşımıştı. Sadece üç gün içerisinde ülkemizden İsrail’e giden gemi sayısı yediye ulaştı.

1609krt01a-tum.jpg

GEMİLER DURMUYOR!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Gazze’de ateşkes sağlanana ve sınırsız insani yardıma izin verilinceye kadar İsrail ile ticaret yeniden başlamayacak” ifadelerini kullanmıştı. Ancak Türkiye’deki limanlardan kalkan ticari gemiler, İsrail’e yük taşımaya devam ediyor. Utanç ticaretinin hülleye bile gerek duymadan açık açık sürdürülmesi vicdanları bir kez daha yaraladı.

Gazze’de soykırım, 7 Ekim 2023 tarihinden beri sürüyor. Resmi rakamlara göre; öldürülen Filistinli sayısı 40 bini aşmış durumda. Evinden yurdundan edilen yüz binlerce masum, açlık ve hastalıklarla boğuşuyor. Müslüman ülkeler ise, olan biteni sadece seyrediyor. Hatta İsrail ile ilişkilerini geliştiren bile var. En büyük tepkiyi vermesi gereken ülkelerden Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ifadesiyle 3 Mayıs’ta İsrail’le ticarete son verildiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan “Gazze’de ateşkes sağlanana ve sınırsız insani yardıma izin verilinceye kadar İsrail ile ticaret yeniden başlamayacak” ifadelerini kullandı. Bu sözlere rağmen ticaretin üçüncü ülkeler üzerinden sürdürdüğüne dair iddialar, sürekli gündemde. Son olarak ağır sanayi kuruluşlarımızdan, MÜSİAD üyesi İÇDAŞ’ın Çanakkale’den yola çıkan çimento ve çelik yüklü ticari kargo gemisi, 10 Eylül itibariyle Haifa Limanı’na demirledi. 2 gün önce KARAR’a konuşan Filistinli araştırmacı yazar Naim Eyyübi, ülkemizden İsrail limanlarına giden gemilerin rotasını değiştirmediğini delilleriyle ortaya koydu.

DERİN SESSİZLİK

Eyyübi “Sadece ağustos ayında altı gemi, Türkiye limanlarından çıkarak Haifa Limanı’na ulaştı. Bağlı oldukları firmalar ve yükleri, genellikle gizli. Mersin, Tuzla, Çanakkale, Bartın, Hatay ve en çok da Kocaeli limanlarından hareket ediyorlar. Ticaret yasağına aldırış etmeden direkt ticaret yapan 11 gemi var. Sürekli sevkiyat gerçekleştiriyorlar. Gemilerin rotasını ve limana giriş çıkış tarihlerini görebiliyoruz. Tabii bunlar yalnızca bizim tespit edebildiklerimiz” şeklinde konuştu. Manşete taşıdığımız skandalla ilgili ne İÇDAŞ’tan ne iktidardan bir açıklama geldi. Bu sırada yaptığımız araştırmalarda utanç ticaretinde yeni bilgilere ulaştık. Sadece son üç gün içerisinde Türkiye’den İsrail’e giden gemi sayısı 7’ye ulaştı.

MERSİN, ÇANAKKALE, İZMİR...

Ticari yük taşıdığı bilinen fakat yükün içeriğine ulaşamadığımız gemiler arasında dikkatleri en çok İÇDAŞ’ın Çanakkale Limanı’ndan çıkan Ramus ve Blue Caprama gemileri çekti. 13 Eylül’de Haifa’ya varan bir İÇDAŞ gemisi daha tespit edildi. 15 Eylül’de Haifa’ya demirleyen Mersin çıkışlı ticari yük gemisi de hâlâ İsrail sularında... Mersin Limanı çıkışlı biri konteyner biri araç taşıyan iki gemi ile İzmir Nemrut Limanı çıkışlı kuru yük gemisi ‘Defne’ 14 Eylül’de Haifa’ya ulaştı. General Cargo gemisi olarak adlandırılan kuru yük gemilerinin, hurda ve metal gibi dökme yükler, ham ve rafine petrol ürünleriyle kimyasal ürünleri tankerlerle taşıdığı biliniyor. 13 Eylül’de İzmir Nemrut ve Çanakkale limanlarından üç dökme yük gemisi Haifa ve Ashdod limanlarına vardı. Yasağa rağmen ticaretin devam ettiğine dair işaretler, yürekleri sızlatıyor. İsrail’le ticareti Ticaret Bakanlığı denetliyor. Türkiye limanlarından çıkan gemilerin giriş çıkışına Ulaştırma Bakanlığı izin veriyor.

fotogemi1.jpg

fotogemi2.jpg

BİR EYLEMCİ DAHA KENDİNİ ATEŞE VERDİ

Türkiye’de ticaret gemileri tartışılırken Tel Aviv’in vahşeti karşısında vicdan sahiplerinin protestoları dünyayı sarsıyor. Atlanta’daki İsrail konsolosluğu önünde kendini ateşe veren protestocunun ardından ABD Hava Kuvvetleri mensubu Aaron Bushnell Washington’daki İsrail büyükelçiliği önünde kendini yakmıştı. Son eylem, ABD’nin Boston kentinden geldi. Sosyal medyada kendini Matt Nelson olarak tanıtan kişi, 11 Eylül Çarşamba günü yerel saatle 20.15 civarında “Gazze’de devam eden soykırımda hepimiz suçluyuz” dedikten sonra kendini ateşe verdi. Nelson “Biz kapitalizmin ve askeri-endüstriyel kompleksin köleleriyiz. Çoğumuz umursamayacak kadar ilgisiziz. Hükümetimiz, İsrail’e masum Filistinlileri hapsetmek ve öldürmek için kullandığı para ve silahları sağlamayı bırakmalı. İsrail Başbakanı Netanyahu ve hükümeti hesap vermeli. Bir demokrasinin zenginlerin çıkarlarına değil, halkın iradesine hizmet etmesi gerekir. Gücü geri alın. Filistin’i özgürleştirin” ifadesini kullandı. Nelson’a yapılan ilk müdahalede ciddi yanık yaralanmaları yaşadığı bildirildi. Medya kuruluşlarının sosyal medyada olayın yerini İsrail Konsolosluğu yerine “bir otelin önü” şeklinde duyurması tepki çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN