Trump'ın kararnamelerine ilk fren yargıdan: Vatandaşlık kararnamesi iptal edildi

Trump'ın kararnamelerine ilk fren yargıdan: Vatandaşlık kararnamesi iptal edildi

Federal Yargıç John Coughenour, ABD Başkanı Donald Trump'ın doğum yoluyla vatandaşlık uygulamasını sona erdiren kararnameyi "açıkça anayasaya aykırı" bularak geçici olarak durdurdu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkede doğan ancak ebeveynleri ABD vatandaşı olmayan çocuklara vatandaşlık verilmesini engelleyen başkanlık kararnamesi, federal yargıdan ilk engeli aldı. Seattle'da görev yapan Federal Yargıç John Coughenour, söz konusu kararnamenin "açıkça anayasaya aykırı" olduğunu belirterek geçici olarak durdurulmasına hükmetti.

Trump, göreve başladığı ilk gün imzaladığı bu kararnameyle, ABD topraklarında doğan ve ebeveynleri vatandaş olmayan çocukların otomatik olarak vatandaşlık kazanmasını sağlayan uygulamayı sona erdirmeyi hedefliyordu. Ancak, ABD Anayasası'nın 14. Ek Maddesi, "ABD sınırları içinde doğan ve tabiiyetine giren her kişi ABD vatandaşıdır" ifadesiyle doğum yoluyla vatandaşlık hakkını güvence altına almaktadır.

4 EYALET KARŞI DAVA AÇMIŞTI

Yargıç Coughenour'un kararı, Arizona, Illinois, Oregon ve Washington eyaletlerinin açtığı davanın ardından geldi. Bu eyaletler, Trump'ın kararının anayasaya aykırı olduğunu savunarak yürütmenin durdurulmasını talep etmişti. Yargıç, kararında, "Anayasa'nın açık hükümlerini göz ardı eden bu tür bir düzenleme kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, doğum yoluyla vatandaşlık hakkının kaldırılmasının ancak anayasa değişikliğiyle mümkün olabileceğini, bunun da Kongre'nin her iki kanadının üçte iki çoğunlukla onayı ve eyaletlerin dörtte üçünün kabulüyle gerçekleşebileceğini belirtiyor. Bu süreç, siyasi ve hukuki açıdan son derece zorlu bir yolculuk anlamına geliyor.

TRUMP İTİRAZA HAZIRLANIYOR

Trump yönetimi, kararnamenin sadece yürürlüğe girdiği tarihten sonraki doğumları kapsadığını ve eyaletlere doğrudan bir zarar vermediğini savunarak, yargı kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. Ancak, eyaletlerin avukatları, düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle vatandaşlık statüsünün belirlenmesi konusunda ciddi karmaşalar yaşanacağını ve mevcut sistemlerin yeniden düzenlenmesi gerekeceğini ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN