Çocukların çadırına yine bomba attılar: 40 bin cinayet Netanyahu’ya az gelmiş

Çocukların çadırına yine bomba attılar: 40 bin cinayet Netanyahu’ya az gelmiş

7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ndeki İsrail saldırılarında 40 bini aşkın sivil can verdi. “Bu sayı az” diyen Netanyahu, Philadelphi Koridoru’ndan çekilmeyeceklerini tekrarladı. ABD, rehine takasında anlaşmanın yüzde 90’ının tamamlandığını bildirdi. Hamas “İsrail savaşı sürdürmek amacıyla görüşmeleri uzatıyor” açıklaması yaptı.

İsrail ordusunun Gazze’nin orta kesimlerinde yer alan Deyr Belah’taki Aksa Şehitleri Hastanesi bahçesinde bulunan yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti. Kanlı saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı. Yerlerinden edilen sivillerin barındığı çadırlar ise kullanılmaz hale geldi.

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 10 ayı aşkın sürede çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere can kaybı 40 bini aşarken, bölgedeki insanlık felaketi gün geçtikçe daha da derinleşiyor.

Katledikleri dışında hayatta kalanları da açlık ve sefaletle baş başa bırakan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kan donduran bir açıklama yaptı. Koltuğunu koruma uğruna saldırıları durdurmayan Netanyahu, sivil kayıpların yüksek olmadığını savundu.

Tel Aviv hükümeti bir eliyle ateşkes masasına sürekli yeni talepler getirip görüşmeleri kilitlerken bir eliyle katliamı sürdürüyor. Gazze’ye son 24 saatte gerçekleştirilen saldırılarda yine can kayıpları yaşanırken İsrail Başbakanı, sivil ölümlerinin yüksek olmadığını iddia etti. Netanyahu, uluslararası basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda saldırılar sırasında sivillerin zarar görmemesi için ‘hiçbir ordunun almadığı kadar önlem aldığını’ ileri sürdü.

Uluslararası basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda konuşan Gazze kasabı “Güçlerimiz, sivillerin zarar görmemesi için hiçbir ordunun almadığı kadar önlem aldı. Şu ana dek 2 bin Hamas mensubunu öldürüldük. Buna karşılık 20 sivil hayatını kaybetti. Filistinliler, saldırılardan önce güvenli bölgeye geçti. Onlara çadır, su, gıda ve kanalizasyon hizmetleri sağladık. Çocuk felci aşısı yapılmasına izin verdik. Sivil ölümlerini azaltarak savaşmaktan vazgeçmeyeceğim” dedi.

“REFAH’TAN ÇEKİLMEYİZ”

Basın toplantısı sırasında gazetecilere harita gösteren Netanyahu “Batı Şeria neden görülmüyor?” sorusuna “Bu harita Ölü Deniz’i de, Ürdün Nehri’ni de göstermiyor. Ben Gazze hakkında konuşuyorum. O, başka bir mesele” cevabını verdi; Batı Şeria yerine İbranice karşılığı olan “Judea” ve “Samaria” ifadelerini kullandı. Eli kanlı lider, müzakereleri zora sokan ısrarını sürdürerek Refah ile Philadelphi Koridoru’ndan çekilmeyeceklerini tekrarladı. Netanyahu, esir takası anlaşmasına varılmasını engelleyenin kendi değil Hamas Siyasi Bürosu Başkanı Yahya Sinvar olduğunu ileri sürdü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “İsrail-Hamas arasında ateşkesi ve rehinelerin serbest bırakılmasını öngören 18 maddelik anlaşmanın 14’ünde mutabık kalındı. Temel olarak anlaşmanın yüzde 90’ı tamam. Philadelphi Koridoru’ndan hiç bahsedilmiyor. İsrail, yoğun nüfuslu tüm bölgelerden çekilecek. Koridorun yoğun nüfuslu bir bölge olup olmadığı konusunda bir anlaşmazlık var. İsrailliler, son birkaç hafta içinde bölgedeki varlıklarını önemli ölçüde azaltacakları bir teklif sundu. Ayrıca Gazze Şeridi’nde yerinden edilen kişilere 60 bin geçici ev ve 200 bin çadır sağlanacak. Hastaneler, tıp merkezleri ve fırınlar, rehabilite edilecek. Alt yapı iyileştirilecek” denildi.

HAMAS: ALDANMAYIN

Hamas’tan da son durumu değerlendiren bir duyuru geldi: “Yeni önerilere ihtiyacımız yok. Şu anda ihtiyaç duyulan şey, Netanyahu ve hükümetine baskı yapmak; onları üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri yerine getirmeye zorlamaktır. Netanyahu’nun tuzağına ve müzakereleri halkımıza yönelik saldırganlığı uzatmak için kullanan oyunlarına düşülmemesi konusunda uyarıyoruz. Netanyahu’nun Selahaddin ekseninden (Philadelphi) çekilmeme kararı, bir anlaşmayı engellemeyi amaçlamaktadır.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN