Çin'in Sincan politikası HRW raporunda: Köy isimleri değiştirilerek kültürel kimlik yok ediliyor

Çin'in Sincan politikası HRW raporunda: Köy isimleri değiştirilerek kültürel kimlik yok ediliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yayımlanan rapora göre, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur ve diğer etnik azınlıkların yaşadığı köylerin isimleri, kültürel kimliklerinden uzaklaştırılarak değiştiriliyor.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur ve diğer etnik azınlıkların yaşadığı köylerin isimleri, kültürel referanslardan uzaklaştırılarak değiştirildiği iddia edildi. Bu değişiklikler, Çin Komünist Partisi'nin tercih ettiği ifadelerle yeniden düzenlenen köy isimlerinin 2017-2019 yılları arasında yoğunlaştığı belirtiliyor.

HRW'nin Norveç merkezli Uygur Hjelp Örgütü ile işbirliği içinde hazırladığı rapora göre, Sincan'da yaklaşık 630 köyün adı, İslam dinine ve Uygur kültürüne atıflar içermeden değiştirildi. Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun 2009-2023 yılları arasında listelenen 25 bin köyün isimlerinin incelendiği rapora göre, geleneksel Uygur kültürünü yansıtan kelimeler kaldırılarak, ÇKP'nin tercih ettiği "mutluluk", "birlik" ve "uyum" gibi kelimeler eklenmiş.

cin-2.jpg

Köy isimlerinde "dutar" gibi Uygur müzik enstrümanlarına, "mazar" gibi türbelere atıflar çıkarılırken, "hoca", "haniça" ve "bahşi" gibi kültürel ve dini ifadeler ile bölgesel liderlere yapılan atıflar da silindi. Bu değişiklikler, özellikle 2017-2019 yılları arasında bölgedeki baskının en yoğun olduğu dönemde gerçekleştirilmiş.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN