Malatya'nın tescillenmiş ürünü Türkiye'nin dört bir yanındaki pazarlarda yerini almaya başladı. Günde 2.000 TL yevmiye vermesine rağmen çalışan kimse bulamayan üretici tüm ürünleri kendi topladı. Pazarda kilosu 60 TL'den satılıyor.
Deprem bölgesinde hasat serüveni devam ediyor. Malatya'da coğrafi işaretli tescillenen Yeşilyurt Dalbastı kirazı, pazardaki yerlerini almaya başladı. Üretici bu yıl en büyük sorunun çalışan bulmak olduğunu belirtirken günde 2000 TL ücret bile ödese işçi bulamadıklarını belirtti. Malatya'da kayısıdan sonra kendine özgü bir tadıyla bilinen ve coğrafi işareti bulunan Yeşilyurt Dalbastı kirazı hem kalite hem de Rekolte olarak üreticinin yüzünü güldürdü.
BEREKETLİ BİR SEZON OLDU
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, Kiraz hastalığının başladığını belirterek ürünlerin oldukça verimli olduğunu söyledi. Coğrafi işaret belgesi bulunan dalbastı kirazının bu yıl aroma ve kalite bakımından son derece iyi olduğunu dile getiren Solmaz, Türkiye'de ün yapmış bir kiraz çeşidi olduğunu vurguladı. İhracatçı gelmesi durumunda bu yıl üreticinin fazlasıyla yüzünün güleceğini dile getiren Solmaz, sezonda ürünlerin çok kaliteli olduğunu belirterek seyrek tuttuğu ürün kalibrasyonunun çok güzel olduğunun altını çizdi.
Bu yıl 800 ton civarında Kiraz hasadı olmasını beklediklerini dile getiren Başkan Solmaz, “Umuyoruz ki bu yıl kiraz üreticimiz hak ettiği değeri alır. Geçen yıl biliyorsunuz büyük bir afet yaşadık. Bundan dolayı çiftçilerimiz mağdur durumda” dedi.
İŞÇİ BULMAK ZORLAŞIYOR
Bu yıl üreticinin en büyük sorunlarından birinin işçi bulmak olduğunu dile getiren Solmaz, yerelde çalışanların kalacak yer olmaması nedeniyle il dışına çıkması nedeniyle işçi bulmakta zor anlar yaşandığını belirtti. Günlük 2000 TL ödeme yapılsa dahi işçi bulamadıklarını dile getiren Solmaz, günde ortalama 60 kilo kiraz toplanacağını aktardı.
KİLOSU 60 TL'DEN SATILIYOR
Pazara çıkan kirazın kilogram fiyatının 60 ila 75 TL arasında değiştiğini dile getiren Solmaz, çiftçinin bu yıl emeğini alamadığını belirterek aracıların kilo başına 15-20 TL alarak çiftçinin 2 senede kazanamadığı parayı bir ayda kazandığını belirtti. Yaşanan mağduriyetin giderilmesini talep eden Solmaz, kiraz üreticilerinin hijyenik bir toplumu ortamı oluşturması gerektiğinin altını çizerek, bu şekilde daha fazla ihracatçı çekebileceklerini vurguladı.
Kiraz üreticisi Mehmet Ali Özendi, Bu yıl Kiraz hasadında işçi bulmakta güçlük yaşadıklarını söyleyerek günde 2000 TL'ye çalışacak işçi gelmediğini aktardı. Günümüzde bir devlet memurunun bile 40 bin TL maaş aldığını belirten Özendi, ayda 60.000 TL'ye işçi bulamadıklarını söyledi. Özendi, işçi olmadığı için ürünlerini kendi topladığını belirterek yetiştiremediği için ürünün ağaçta kalma riski olduğunu da vurguladı.