Yöresel lezzetlerimizden olan bu çorba bir oturuşta kase kase içiliyor. Zahmetle hazırlanan bu çorba için tescil hazırlıkları başladı. Ninelerimizin özel günlerde severek yapığı bu çorba 5 dakika içerisinde bitiyor. İşte o lezzet...
Samsun yöresine ait bu lezzet, tescil için hazırlanıyor. Coğrafi işaret olarak görülen bu çorba zahmetli hazırlanışının yanı sıra, 5 dakika içerisinde tükeniyor. İçerisinde barındırdığı yüksek besin değeri ile sofralardan eksik olmayacak. İşte o lezzet...
ÇORBA ARTIK MENÜLERDE
Samsun'un yöresel lezzeti 'Haluçka' çorbası için hazırlıklar başladı. Çorbanın coğrafi işaret alması için yapılan çalışmalar hakkında açıklamalar geldi. Lezzetiyle milyonların beğenisini kazanan bu çorba, hamur, nohut ve tavuk eti ile yüksek besin değerlerine sahip. Yöresel çorbanın bilinirliğini artırmak adına, Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde bu çorbayı menülerine ekledi.
ATALARIMIZDAN KALAN LEZZET
Menülere eklenen Haluçka çorbasının coğrafi işaret alması için de gerekli adımlar atılıyor. Kooperatif Başkanı Şehri Dilek'in açıklamalarına göre, imece usulü hazırlanarak özel günlerde tüketiliyor. Kooperatifte Samsun'un yöresel ürününü imal ederek tanıtım yapıldığı belirtildi. Haluçka çorbasının yüz tutmuş bir lezzet olduğunu söyleyen Dilek, atalarımızdan kalan bu lezzeti gün ışığına çıkarmayı hedeflediklerini paylaştı.
Düğünlerde, asker mevlitlerinde ve diğer tüm özel günlerde ninelerimiz tarafından bu çorbanın yapıldığını söyleyen Dilek, "Günümüz şartlarında kadınların iş hayatına atılması ve teknolojinin artması ile birlikte bu lezzetimiz unutulmaya başladı. Kooperatif olarak biz de ninelerimizden öğrendiğimiz şekilde bu lezzeti unutturmamak ve tanıtımını yapmak için çaba gösteriyoruz." sözlerini kullandı.
TANITIM İÇİN PROJELER HAZIR
Haluçka çorbasının zahmetli bir yapılışı olduğunu açıklayan Dilek, günümüzün şartlarına göre pek tercih edilmediğini söyledi. Lezzetli çorbayı yeniden üretmeye başlayarak, herkese tanıtmak amaçlanıyor. Çorbanın tanıtılması için projeler hazırlandığını söyleyen Dilek, "Çorbanın tanıtılması için projeler hazırladık. Havza Yerel Eylem Grubu ile yürüttüğümüz proje kapsamında, Haluçka çorbasına coğrafi ürün işareti almak istiyoruz. Projemiz tamamlandı ve başvurumuzu yaptık, sonuçlarını bekliyoruz. İnşallah kısa süre içinde coğrafi ürün işaretini alacağız. Daha sonra ise hedefimiz, çorbamızı hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak." açıklamasını yaptı.
HALUÇKA ÇORBASININ TARİFİ
Haluçka çorbası, geleneksel Türk mutfağında yer alan lezzetli bir çorbadır. Genellikle, bulgur ve çeşitli sebzelerle yapılan bu çorba, özellikle Karadeniz bölgesinde popülerdir. İşte Haluçka çorbası tarifi:
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (ince doğranmış)
- 1 adet havuç (rendelenmiş)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 5 su bardağı su veya sebze suyu
- 1 yemek kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Soğanı Soteleyin: Bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kavurun.
- Sebzeleri Ekleyin: Havuç ve patatesleri ekleyin, birkaç dakika daha kavurun.
- Su Ekleyin: Sebzelerle birlikte 5 su bardağı suyu veya sebze suyunu ekleyin. Kaynamaya bırakın.
- Bulguru Ekleyin: Kaynadıktan sonra bulguru ekleyin. Bulgurlar yumuşayana kadar pişirin. (Yaklaşık 15-20 dakika)
- Yoğurtlu Karışımı Hazırlayın: Yoğurdu bir kaba alın, üzerine yumurtayı kırın ve unu ekleyin. Karıştırarak pürüzsüz bir karışım elde edin.
- Yoğurt Karışımını Çorbaya Ekleyin: Yoğurt karışımını çorbaya eklemeden önce çorbadan biraz sıcak su alıp yoğurt karışımına ekleyin ve karıştırın. Bu adım yoğurdun kesilmesini önler. Ardından karışımı çorbaya yavaşça ekleyin, sürekli karıştırarak pişirin.
- Baharatları Ekleyin: Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyin. Çorbayı birkaç dakika daha pişirin.
- Nane Ekleyin: İsteğe bağlı olarak kuru nane ekleyin ve karıştırın.
- Servis Yapın: Çorbanız hazır! Sıcak servis edin.