Çalışan bulmakta zorlanan esnaf çözümü camiden anons yapmakta buldu. 2.500 Küçük Sanayi işletmecisi çırak sorunu ile karşı karşıya kalırken 20.000 TL'den fazla maaşa bile çalışan bulunmuyor.
Turizm şehri Antalya 2500 küçük sanayi işletmesinde çırak sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Antalya İl Müftülüğü konuya el atarken esnafın sorununu çözmek için vakit namazlarında cemaate çıraklık okulunun avantajlarını anlatmaya başladı. İş garantisi bulunan çıraklık okulunun önemli yanları anlatılırken esnaf da uygulamadan memnun kalıyor.
Esnaf çırak sorununu sık sık gündeme getirirken Antalya'da çırak sorunu yaşayan iller arasında adını yazdırdı. Kentteki işletmeler özellikle Yaz mevsiminde Antalya nüfusunun birkaç kat artması nedeniyle yoğun günler geçirirken iş temposu nedeniyle istihdama ihtiyaç duyuyor. Esnaf hem tam zamanlı hem de çırak bulmakta zorlanırken Milli Eğitim Bakanlığının 3 yıl önce hayata geçirdiği yeni düzenleme esnafın derdine derman oluyor. Çıraklık okulundan mezun olanlar diplomasını da alıyor.
ÇIRAK SORUNUNA MÜFTÜ DESTEĞİ
Akdeniz Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Mehmet Öztürk, çıraklık okulundan mezun olan öğrencilerin eskiden olduğu gibi ortaokul mezunu olarak değil de lise diploması alacaklarını belirtti. İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya Antalyalı esnafın yardımına koştu. Müftü Yalçınkaya camilerde özellikle cuma namazı öncesinde verilen vaazlarda her hafta çıraklıkla ilgili yapılan düzenlemelerin ve çıraklığın işletmeler ve öğrenciler için önemine dikkat çekilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşları iş garantili çıraklık eğitimi ile ilgili vakit namazlarında ve cuma namazında bilgi verilirken bu süreç esnaf tarafından sevinçle karşılanıyor.
TEKNİK VE ARA ELEMAN SORUNU BİTMİYOR
Her şehirde olduğu gibi ara eleman sıkıntısı yaşanırken Mehmet Öztürk meslek liselerinin tam olarak teknik eleman ya da ara eleman sorununu çözmediğini aktardı. Yapılan düzenleme ile eleman yetiştirme ve istihdam etme imkanı bulduklarını dile getiren Öztürk, “İş alanlarında çok büyük teknik eleman sıkıntısı var. Yetişmiş teknik elemana ihtiyaç var. Lise diploması düzenlemesiyle birlikte vatandaşın yoğun olarak sanayiye çocuklarını göndermeyle ilgili engel kalkmış oldu. Sanayilerimize çırak gelmeye başladı. Akdeniz Sanayi Sitesi'nde 2 bin 500 işletmemiz, 1000 civarı çırağımız var. Genelde otomobil tamiri ve elektrik elektronik alanına ilgi var. 600-700 civarı çırağa ihtiyacımız var" dedi.
ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİ ÖDEME
Çırak eğitimi sırasında öğrencilerin devlet desteği ile birlikte Asgari ücretin üçte biri kadar ücret alacağını belirtildi. Akdeniz Sanayi Sitesi içerisinde yatılı yurtta barınma ve diğer ihtiyaçların ücretsiz karşılanacağını dile getiren Başkan Öztürk, “Müftümüze de durumu anlattık. Çocuklarımızın sanayiye yönlendirilmesiyle ilgili destek istedik. Müftümüz Nazif Fethi Yalçınkaya da camilerden vatandaşa bu durumun anlatılacağını söyledi" sözlerini dile getirdi.
Sanayide otomobil tamirciliği işleten Muammer Türkmen, düzenleme ile birlikte çırak artışı yaşadıklarını söyledi. 7-8 çırak ihtiyacı olduğunu dile getiren Türkmen şu anda üç çırak yetiştirdiğini belirterek nereye giderse gitsin 21 liradan aşağı maaş almayacaklarının garantisini de verdi. Türkmen, kendini daha iyi yetiştiren çırakların daha yüksek maaş alacağını da dile getirdi.
MÜFTÜLÜKTEN ÖĞRENCİLERE DESTEK
Antalya İl Müftüsü Nazif Fethi Yalçınkaya, vatandaşların bu tür konulardan çoğu zaman haberdar olamadığını belirtirken camilerden duyuru yaparak buna destek olduklarını söyledim. Konu hakkında bilgisi olmayan vatandaşların çocuklarını çıraklık okuluna göndermek istemediğini belirten Yalçınkaya, “Çocuklarının ortaokul diplomasıyla kalacağını ve lise şartı olması nedeniyle ehliyet dahi alamayacağını düşünüyorlar. Ancak yeni düzenleme ile birlikte artık hem lise diploması alacaklar hem de meslek sahibi olacaklar. Cuma günleri Antalya merkezde 1,5 milyon vatandaş namaz için camilere gidiyor. Hem cuma günleri de hem de vakit namazlarında vaazlarımızda onlara bilgi vereceğiz" açıklamalarında bulundu.