Bir porsiyonu 200 liraya satılan Sarıyer börek tarifi! İstanbul'un meşhur börekçisi böyle yapıyormuş

Bir porsiyonu 200 liraya satılan Sarıyer börek tarifi! İstanbul'un meşhur börekçisi böyle yapıyormuş

Sarıyer böreği, dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşacık bir dokuya sahip olan, zengin malzemesiyle herkesin beğenisini kazanan bir lezzet. Peki, evde Sarıyer böreği yapmak mümkün mü? Cevap: Evet! Şimdi, Sarıyer’in bu meşhur lezzetini evinizde de deneyimleyebilmeniz için işin sırrını sizinle paylaşıyoruz

İstanbul’un boğaz hattında, yeşilin ve mavinin buluştuğu Sarıyer ilçesi, sadece manzarasıyla değil, damaklarda iz bırakan lezzetleriyle de ünlüdür. Bu lezzetlerin başında ise, neredeyse İstanbul’la özdeşleşen meşhur Sarıyer böreği gelir. Tarihi 19. yüzyıla kadar uzanan bu börek, hem Sarıyer halkının hem de İstanbul’a yolu düşenlerin vazgeçilmez tadı olmuştur.

Sarıyer Böreği, eski dönemlerde Sarıyer’deki Rum ve Ermeni ustaların ellerinden çıkan bu lezzet, yıllar içinde Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasına girmiştir. İncecik açılan yufkası, iç harcının zenginliği ve hafifliği ile Sarıyer Böreği, sadece bir börek değil, aynı zamanda bir sanat eseri olarak kabul edilir. İşte bu lezzetin tarifi şöyle...

MALZEMELER

Hamuru için;
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvı yağ (en son hamuru toparlamak için)

İç harcı için;
4 adet kuru soğan
400 gr kıyma
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çay bardağı sıvı yağ
Pul biber
Karabiber
Tuz

Arası için;
2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ

maxresdefault.jpg

YAPILIŞI

Öncelikle hamurumuzu yoğuralım. Hamurun suyunu kontrollü dökelim unun marka ve çeşidine göre su alma kapasitesi farklı olabiliyor. Hamurumuzu yoğurduktan sonra sıvı yağ ile toparlayıp 30 dakika dinlenmeye alalım. Harcı için; önce kıymayı kavuruyoruz daha sonra küp küp doğradığımız soğanları ekleyerek kavurmaya devam edelim. Kuş üzümü Sarıyer böreğinde olmazsa olmaz onları da ılık suyun içerisine bırakalım. (15 dk) Kavrulan harcımıza baharatları ve üzümü ekleyerek pişirme işlemini tamamlayalım.

maxresdefault-1.jpg

Dinlenen hamurumuzdan avuç içi büyüklüğünde alalım ve tabak genişliğinde açarak bolca yağ sürdüğümüz kabın içerisine alalım. Üzerine tekrar bolca yağ sürerek diğer bezemizi üzerine bırakalım. Hamurlarımızın ağzını kapatarak bu şekilde 1 saat dinlendirelim. Yeterince dinlenen hamurumuzu nazik hareketlerle sağa sola doğru açalım ve harcımızı ilave ederek rulo şeklinde saralım. En son tepsiye aldığımızda üzerine tekrar yağ sürelim ve 180 derecede çıtır çıtır kızarana kadar pişirelim.

AFİYET OLSUN...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN