Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz’da yıllık cari açığın 20 milyar doların altına indiğini, dış kaynak girişlerinin rezerv birikimini artırdığını ve Temmuz’da 10 yılın en yüksek portföy girişinin yaşandığını duyurdu. Şimşek, ekonomik istikrarın yapısal reformlarla kalıcı hale getirileceğini ve uluslararası doğrudan yatırımları Türkiye'ye çekmeye yönelik çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Temmuz ayında yıllık cari açığın 20 milyar doların altına gerilediğini açıkladı.
Cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi
Şimşek, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda düşen cari açık ve artan dış kaynak girişlerinin kalıcı rezerv birikimine katkı sağladığını belirtti.
Şimşek, son bir yıl içinde sermaye girişlerinin (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) 43,3 milyar dolara ulaştığını vurguladı.
Temmuz ayında 10 yılın en yüksek aylık portföy girişinin gerçekleştiğini ve toplam girişin son bir yılda 34,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Bakan Şimşek, yurtdışında yerleşik kişilerin Devlet İç Borçlanma Senedi stokundaki payının geçen yıl yüzde 0,5'e kadar geriledikten sonra Temmuz ayında yüzde 8,7'ye yükseldiğini duyurdu.
Şimşek, makroekonomik ve finansal istikrarda elde edilen kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha ileriye taşımayı hedeflediklerini belirtti.
'YATIRIMLARI ÜLKEMİZE ÇEKMEYE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ'
Şimşek'in sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım şu şekilde:
"Temmuzda yıllık cari açık 20 milyar doların altına geriledi.
Düşen cari açık ve artan dış kaynak girişleri kalıcı rezerv birikimine katkı sağlıyor.
Uygulamaya koyduğumuz programımıza olan güven sayesinde sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda 43,3 milyar dolara ulaştı.
Temmuzda 10 yılın en yüksek aylık portföy girişi gerçekleşirken son bir yılda toplam giriş 34,5 milyar dolar oldu. Geçen yıl yüzde 0,5’e kadar gerileyen yurtdışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi stokundaki payı temmuzda yüzde 8,7’ye çıktı.
Bankacılık ve reel sektörün tahvil dahil dış borç çevirme oranları geçen yılın ilk beş ayında yüzde 97 ve yüzde 73 seviyesindeydi. Temmuzda yıllıklandırılmış oranlar sırasıyla yüzde 162 ve yüzde 121’e yükseldi.
Makroekonomik ve finansal istikrarda elde ettiğimiz kazanımları yapısal reformlarla kalıcı hale getirmeyi ve daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Özellikle teknolojik dönüşümü hızlandıran, rekabetçiliği artıran ve finansman kalitesini iyileştiren uluslararası doğrudan yatırımları ülkemize çekmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz."
Temmuzda yıllık cari açık 20 milyar doların altına geriledi.
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) September 12, 2024
Düşen cari açık ve artan dış kaynak girişleri kalıcı rezerv birikimine katkı sağlıyor.
Uygulamaya koyduğumuz programımıza olan güven sayesinde sermaye girişleri (rezerv hariç net hata ve noksan dahil) son bir yılda… pic.twitter.com/J4f1hlw70k