38 yıllık aşçının un helvası tarifi! Lezzetine lezzet katan püf noktası buymuş: Komşular gelip bir tabak daha istiyor

38 yıllık aşçının un helvası tarifi! Lezzetine lezzet katan püf noktası buymuş: Komşular gelip bir tabak daha istiyor

Geleneksel Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan un helvasının tarifini 38 yıllık aşçıdan öğrendik. Hem pratik hem de nostaljik bir tat olan bu tarif, evde denemek isteyenler için de kaçırılmaması gereken bir fırsat.

Mutfaklarda yarım asra yakın tecrübesiyle öne çıkan, 38 yıllık deneyimli aşçı İbrahim Ramadan, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından un helvası tarifini paylaştı. Türk sofralarının klasikleşmiş lezzetlerinden olan bu tarif, sade ama ustalık isteyen bir tatlı olma özelliği taşıyor.

MALZEMELER

1 su bardağı un

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

125 gram tereyağı

ykvmayiswebsite19.webp

YAPILIŞI

İbrahim Ramadan, öncelikle helvanın lezzetinin unun kokusunu iyi ayarlamaktan geçtiğini belirtiyor. “Unu kavururken sabırlı olun, yavaşça kavurun ve unun renginin altın sarısına dönmesini bekleyin. O kavrulmuş kokuyu aldığınız an işin sırrını çözmüşsünüz demektir,” diyor.

  • Tereyağını geniş bir tavada eriterek başlıyoruz. Yağ eriyince unu ekleyip, kısık ateşte sürekli karıştırarak unu kavuruyoruz. Sabırlı olmak şart, unun yanmaması ve eşit şekilde kavrulması gerekiyor.

  • Un, altın sarısı rengini aldığında ocaktan biraz uzaklaşıp dikkatli bir şekilde önceden hazırlanan şekerli suyu ekliyoruz. Bu aşamada sıçramalara karşı dikkatli olmak önemli.

  • Şekerli suyu ekledikten sonra karıştırmaya devam ediyoruz. Karışım yoğunlaştığında ve kıvam aldığında helvayı ocağın altından alıyoruz.

  • Servis için sıcak ya da soğuk olarak tercih edilebilir. Dileyenler üzerine ceviz ya da fıstık ekleyebilir.


Un helvasının kıvamını tutturmak ve lezzetini dengelemek sabır ve dikkat istiyor. İbrahim Ramadan, “Helvanın kıvamı ne çok sulu ne de çok kuru olmalı, tam ortasında kalmalı. İşte bu dengeyi yakalayanlar, en güzel un helvasını yapmayı başarmış olur,” diyerek tatlıyı mükemmel hale getirmenin püf noktalarını paylaşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN