Ünlü uyuşturucu çetesi lideri El Chapo kimdir? El Chapo tekrar yakalandı

Ünlü uyuşturucu çetesi lideri El Chapo kimdir? El Chapo tekrar yakalandı

Meksikalı uyuşturucu çetesi lideri Joaquin ‘El Chapo’ Guzman kimdir? 13 yıl kaçak hayatı yaşadıktan sonra 23 Şubat 2014'te yakalanan Guzman, 12 Temmuz 2015'te tekrar kaçmıştı. Ünlü uyuşturucu çetesi lideri El Chapo kimdir?

Al Chapo Meksika'nın La Tuna şehrine bağlı Sinaloa kasabasında dünyaya geldi. Yedi kardeşin en büyüğü Guzmán, küçük yaşlardan beri uyuşturucu dünyasına aşinaydı. Çünkü babası Emilio Guzmán Bustillo kenevir ve afyon yetiştiricisiydi.

Guzmán narkotik sektörüne 15 yaşında kuzenleriyle birlikte kenevir yetiştirerek adım attı. Minyon yapısından dolayı "El Chapo" ("Bücür") lakabını alması da bu döneme rastlar. 1981 yılında Medellin uyuşturucu karteli liderlerinden Fabian Ochoa ile tanışmak üzere Kolombiya'ya giden Guzmán, bu tarihten itibaren adını duyurmaya başladı. Bu ziyaretle birlikte El Chapo, uyuşturucu zincirinin önemli bir noktasına yerleşerek, Kolombiya kokaininin Amerika Birleşik Devletleri'ne sevkinden sorumlu hale geldi.

Reagan'ın uyuşturucuyla savaşı

Kurduğu paravan şirketler ve hem hükümet hem de emniyet içinde oluşturduğu rüşvet ağıyla işlerini yürüten El Chapo, bu şekilde sessiz ve derinden büyüdü. Amacı, Meksika uyuşturucu dünyasında dikkat çekmeden ilerlerken, kendi örgütünü kurabilmek için gereken gücü toplamaktı.

Eski DEA başkanı Robert Bonner'a göre, bu güç boşluğundan faydalanan El Chapo, eski ortakları öldürülünce yeni ittifaklar kurarak örgütünü sürekli büyüttü. 

El Chapo bu süreçte elbette önemli düşmanlar da edindi. 1988 yılında Arellano Felix örgütüne bağlı bir tetikçi, Guzmán’ın en yakın arkadaşı Armando López'i öldürdü. López'in ölümü, El Chapo'nun kariyerinde bir dönüm noktası oldu.   

Guatemala'da yakalandı

Meksika hükümeti araştırmayı derinleştirince Guzmán ülkeden kaçtı. Planı El Salvador'da saklanmaktı, ama askerler onu Guatemala'da, başkente 25 kilometre mesafede yakaladı. Adamları yetkililere direnmedi.

O dönemde Guzmán'ı yakalayan askerlerin başında bulunan Guatemala Cumhurbaşkanı Otto Pérez Molina, Guzmán'ın yakalandığında gayet sakin olduğunu, korkmuş ya da sinirli görünmediğini, şiddete başvurmadığını açıkladı. Guzmán daha sonra Meksika'ya geri gönderildi.

Cezaevinde fazla kalmadı

El Chapo ilk önce katı kuralları olan bir hapishaneye yerleştirildi. Diğer mahkûmlarla konuşması, dışarıdan yiyecek getirilmesi yasaktı. Fakat tuhaftır ki Kasım 1995'te denetim açısından daha gevşek bir yer olan Puente Grande cezaevine nakledildi. Guzmán rüşvet ve tehditlerle buradaki hücresini adeta "beş yıldızlı bir otele" dönüştürdü. Ancak burada da çok fazla kalmayacaktı.   

2001'de cezaevinden firar etti

El Chapo, 19 Ocak 2001'de cezaevinden firar etti. Kaçmayı nasıl başardığına dair çeşitli hikâyeler var. En sansasyonel hikâye ise çamaşır arabasında çarşaf ve şiltelerin altına saklanarak kaçtığı şeklindeydi ki zaman içinde bu versiyon bir efsaneye dönüştü. Dedektifler ise Guzmán'ın cezaevindeki birtakım görevlilerin de işbirliği sayesinde ön kapıdan yürüyerek çıkıp gittiği kanaatinde. 

Faaliyet gösterdiği coğrafyayı da genişletti

Firarın ardından işlerini büyütmeye devam eden Guzmán, son yıllarda faaliyet gösterdiği coğrafyayı da genişletti. Şu anda ABD'den sonra en büyük ikinci pazarı Avrupa. Uyuşturucu kralı ve şebekesi mallarını Avrupa pazarına İspanya üzerinden sokuyor.

Hollywood gibi kaçış

2014'te yakalanan Guzman hapishanede yaklaşık bir yıl kaldı. Yine hücresini bol yıldızlı bir otel odasına çevirdi. Sonunda Hollywood'a ilham kaynağı olacak bir şekilde hapisten kaçtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN