Çinlilerin güzellik kaynağı Adana’da üretiliyor! Boyu 25 metreyi buluyor meyvesi sabun oluyor: O ağaçtan ilk verim geldi

Çinlilerin güzellik kaynağı Adana’da üretiliyor! Boyu 25 metreyi buluyor meyvesi sabun oluyor: O ağaçtan ilk verim geldi

Artık Çinlilerin güzellik kaynağı Adana’da üretiliyor. Ağaçtan elde edilen bu ürünün boyu 25 metreyi buluyor meyvesi sabun oluyor. Tüm cilt sorunlarına iyi gelen üründe ilk verim de geldi. İşte detaylar…

Orman Genel Müdürlüğü, Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında Türkiye’de sabun cevizi ağacının yetiştirilmesi için başlattığı çalışmalarda önemli başarılar elde etti. Çevre sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacıyla yapılan bu proje, hem doğanın korunmasına hem de ekonomik fayda sağlamaya yönelik adımları içeriyor.

SIFIR ATIK PROJESİ VE SABUN CEVİZİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Ekim 2017'de başlatılan Sıfır Atık Projesi, çevreci temizlik ürünlerinin yaygınlaştırılması amacıyla önemli bir adım atmıştı. Orman Genel Müdürlüğü, 2018 yılında sabun cevizi ağacının ülke ekonomisine kazandırılması için çalışmalar başlattı. Bu kapsamda, Adana Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Ceyhan Orman Fidanlığı’nda sabun cevizi tohumları toprakla buluşturuldu.

BOYU 25 METREYE KADAR UZUYOR, UZUN ÖMRÜ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

Anavatanı Asya’nın tropikal ve alt tropikal bölgeleri olan sabun cevizi ağacı, boyu 25 metreye kadar ulaşabilen, uzun ömürlü bir ağaçtır. Meyvesi, başta deterjan ve şampuan yapımında kullanılan bu ağaç, beklenenin üzerinde başarıyla meyve vermeye başladı. Literatürde 5 yıldan sonra çiçek açması beklenen sabun cevizi, Akdeniz iklimine uyum sağlayarak kısa sürede meyve vermeye başladı.

adanada-sabun-agaci-yetistirilecek-1.jpg

İLK MEYVELER ALINDI

Ceyhan Orman Fidanlığı’nda görevli mühendis Cihan Seydel, sabun cevizinin dermatolojik birçok faydasının bulunduğunu belirtti. "Cilde sürüldüğünde, cildi güzelleştirip, çilleri ve lekeleri yok etmesi ile tanınan sabun cevizi, 2018 yılında yetiştirilmeye başlandı." diyen Seydel, tohumların çimlenme engelini ortadan kaldırdıktan sonra ekim işlemlerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.

"Şubat ayında çimlenme gerçekleşti ve elde ettiğimiz 30-60 santim fidanlarla 2019 yılının Aralık ayında 5x5 metre aralıklarla bahçe kurulumunu yaptık. Damla sulama ile bahar ve yaz aylarında suladığımız fidanlarda yüzde 99 başarı sağladık." şeklinde devam eden Seydel, güneşi gören kısımların 2. yıldan itibaren meyve vermeye başladığını söyledi.

GÜBRESİZ TAMEMEN DOĞAL YETİŞİYOR

Seydel, sabun cevizi ağaçlarının tamamen doğal olarak büyüdüğünü ve hiç gübre kullanılmadığını vurguladı. "5. yıla gelmeden 8 metreyi aşan boya ulaştı. Yaşına göre çok iyi verim verdiğini gözlemledik. Bölgeye tamamen uyum sağladı diyebiliriz." dedi. Ayrıca, kışın yapraklarını döken bu ağaçların peyzaj ve ağaçlandırma çalışmalarında da kullanılabileceği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN