TCMB anketinden çarpıcı sonuçlar: Enflasyonda düşüş olmayınca faiz indirimine öteleme

TCMB anketinden çarpıcı sonuçlar: Enflasyonda düşüş olmayınca faiz indirimine öteleme

Merkez Bankası ekim ayı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin yapılan ankette, faizin yüzde 50,00 seviyesinde sabit kalacağı beklentisi hakim oldu. Foreks'in anketine katılan 29 ekonomist de faiz oranında değişiklik öngörmedi. Eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesi, faiz indirimi beklentilerini kasımdan aralık ayına erteledi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) için yıl sonu enflasyon beklentisi de yukarı yönlü revize edilerek yüzde 43,60 olarak belirlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 17 Ekim 2024’te gerçekleştireceği toplantı öncesi ekonomistlerin beklentileri netleşmeye başladı. Foreks’in gerçekleştirdiği ankete katılan 29 ekonomistin tamamı, Ekim ayında politika faizinin sabit tutulacağı öngörüsünde birleşti. Ekonomistlere göre, yüzde 50,00 seviyesinde olan politika faizinde bu toplantıda herhangi bir değişiklik yapılması beklenmiyor.

EYLÜL AYI ENFLASYON FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİNİ ÖTELEDİ

Eylül ayı enflasyonunun piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi, faiz indirimine dair beklentilerin de Kasım’dan Aralık ayına ertelenmesine neden oldu. Enflasyon, beklentileri aşarak yüzde 2,97 seviyesinde gerçekleşmiş ve enflasyon görünümündeki olumsuz gelişmeler ekonomistlerin faiz indirimine dair öngörülerini revize etmelerine yol açtı.

GCM Yatırım Araştırma Müdürü Kudret Ayyıldır, bu duruma dikkat çekerek, enflasyonun mevcut eğiliminin TCMB’nin politika faizini yüksek seviyede tutmasına neden olacağını, ancak yılın son ayında 250 baz puanlık bir indirim gelebileceğini belirtti. Ayyıldır, faiz indirimi için en uygun dönemin Aralık ayı olduğunu, enflasyon ve makroekonomik dengelerin ise TCMB’nin kararlarını şekillendirecek kilit unsurlar olduğunu vurguladı.

2024 VE 2025 YILINA YÖNELİK FAİZ BEKLENTİLERİ

Anket sonuçları, 2024 yıl sonuna dair faiz beklentilerinin yüzde 48,25 seviyesinde şekillendiğini gösteriyor. Bu beklenti, ekonomistlerin tahmin aralığının yüzde 45,00 ile yüzde 50,00 arasında değiştiğini ortaya koyuyor. Bir önceki ankette ise yıl sonu faiz beklentisi yüzde 47,00 seviyesindeydi.

Gelecek yıl için yapılan tahminlerde ekonomistlerin çoğunluğu, 2024’te faiz indirimi olacağına inanıyor. Ankete katılan 25 ekonomistin 14’ü faiz indirimi beklerken, 11 ekonomist bu beklentiyi paylaşmıyor. İlk faiz indirimi beklentisi, Aralık 2024’te 250 baz puanlık bir kesinti yönünde. Bu görüşe 26 ekonomistin 20’si katılıyor.

2025 yılına dair medyan tahminler, faiz oranının yüzde 30,00 seviyelerine ineceğini öngörüyor. Anketteki tahminler yüzde 25,00 ile yüzde 31,00 arasında değişiklik gösteriyor. 12 ay sonrası için medyan faiz beklentisi ise yüzde 31,25 olarak belirlendi.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ DE YÜKSELDİ

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentileri de dikkat çekici. Yıl sonu enflasyon beklentileri, bir önceki ankete kıyasla yukarı yönlü revize edildi. 19 analistin medyan beklentisi yüzde 43,60 seviyesinde şekillendi. En yüksek tahmin yüzde 45,00, en düşük tahmin ise yüzde 42,00 olarak belirtildi. Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42,45’ti.

MERKEZ BANKASI FAİZ TOPLANTILARI TAKVİMİ

TCMB’nin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği faiz toplantıları büyük bir dikkatle takip edilecek. Kurumun açıkladığı 2024 ve 2025 yılı toplantı takvimine göre, sonraki toplantılar 21 Kasım 2024 ve 26 Aralık 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. 2025 yılı için belirlenen ilk toplantı ise 23 Ocak 2025’te yapılacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN