Türkiye'ye saldıracak denilen ülke: Devletin güvenliği İsrail'e emanet

Türkiye'ye saldıracak denilen ülke: Devletin güvenliği İsrail'e emanet

Akıl almaz skandal... Ülkenin siber güvenliğinin Cumhurbaşkanı’nın ‘Toprağımıza göz dikecek’ dediği İsrail’e emanet edildiği ortaya çıktı. Genelkurmay’dan Türksat’a devletin tüm stratejik kurumlarının dijital güvenliklerini sağlamak için Tel Aviv merkezli şirketin ürünlerini kullanması uzmanlarca ‘milli güvenlik tehdidi’ olarak yorumlandı. İsrail ordusuna hizmet veren şirketin ‘boykot’ listelerinde de yer aldığı görüldü.

ÜSTÜNDE MOSSAD GÖLGESİ OLAN ŞİRKET TSK’YA GÜVENLİK HİZMETİ VERİYOR

Filistin’den sonra Lübnan’ı kana bulayan İsrail’e ticaret gemileri giderken Erdoğan “Gözlerini vatan topraklarımıza da dikecek” diyerek ‘Netanyahu durdurulmalı’ çağrısı yaptı. Bu çıkışın üstünden 10 gün geçmeden kamuoyuna çarpıcı iddia yansıdı. Gazeteci Metin Cihan, devlet kurumlarının dijital güvenliklerini sağlamak için İsrail merkezli ‘Checkpoint’ adlı şirketin ürününü kullandığını savundu. Şirketin İsrail ordusuna ve istihbaratına destek verdiğini kaydetti.

MERKEZİ TEL AVİV’DE BAKANLIKLAR DA TÜRKSAT DA MÜŞTERİ LİSTESİNDE

Merkezi İsrail’de olan şirketten hizmet alan kurumlar listesinde İçişleri, Adalet, Hazine bakanlıklarıyla birlikte Türksat ve Genelkurmay’ın yer alması vahametin boyutunu büyüttü. ‘Checkpoint’in yöneticilerinden bazılarının geçmişte İsrail ordusu için siber istihbarat alanında çalıştığı da öğrenildi. Dijital güvenlik uzmanları ise söz konusu ürünlerde sadece üretici firmanın bildiği bir zafiyet ya da ‘arkakapı’nın bulunabileceğine dikkat çekti.

kapak-jpg.jpg

DEVLETİN SİBER GÜVENLİĞİ İSRAİL’E EMANET EDİLMİŞ

Gazze ve Lübnan’daki katliamlara rağmen Türkiye’nin İsrail’le ticareti Filistin’de kurulan şirketler aracılığıyla yaptığına dair ifşaatlar sürerken bir skandal daha ortaya çıktı. Genel Kurmay ve bazı bakanlıkların dijital güvenlik için İsrail firması Checkpoint Güvenlik’in ürünlerini kullandığı belirtildi. Türkiye’de boykot edilen şirketler arasında da ismi geçen Checkpoint’in İsrail ordu ve istihbaratına doğrudan hizmet ve destek verdiği de ifade ediliyor.

Türkiye’nin İsrail ile ticaretini Gazze ve Lübnan’daki katliamlara rağmen doğrudan veya üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiğine dair belgeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Ticaretin en yoğun şekilde ise Filistin’de kurulan şirketler aracılığıyla yapıldığı yine belgelerle ifşa oldu. TÜİK’in de ticaret verilerine yansıyan duruma göre Türkiye’den Filistin’e denilen ve aslında İsrail’e gittiği ortaya çıkan çelik ihracatının miktarı rekor şekilde katlandı. İstatistiklere göre Türkiye’nin gemilerle sanayisi, fabrikası olmayan bombalar altında ayakta binası bile kalmayan Filistin’e ihraç ettiği demir-çeliğin miktarı bu yılın ilk 8 ayında yüzde 119 bin 595 arttı. Yakıt ve endüstriyel hammadde ihracatımız yüzde bin 214, kablo ihracatı da yüzde 128 bin 000 artmış durumda. Yine mermer, mücevher dahil pek çok kalemde ihracat patlaması yaşandığı da verilere yansıdı.

ŞİRKET VE ÜRÜNLERİ BOYKOT LİSTESİNDE

Yapılan ticarete hükümet bir açıklık getiremezken bir skandal da devlet kurumlarının kullandığı dijital ürünlerle ilgili ortaya çıktı. Gazeteci Metin Cihan’ın belgelere dayandırarak ortaya çıkardığı skandala göre Bakanlıkların ve Genelkurmay’ın dijital güvenlik için İsrailli şirketin ürünlerini kullanıyor. İsrail’de kurulan ve Merkezi de yine İsrail’de olan Checkpoint Güvenlik adlı şirketin İsrail ordu ve istihbaratına da doğrudan hizmet ve destek verdiği belirtiliyor. Şirketin aynı zamanda İsrail’e destek verdiği gerekçesiyle Türkiye’de boykot edilen firmalar arasında olduğu da görüldü.

checkpoint.jpg

GENELKURMAY DA ÜRÜNLERİ KULLANIYOR

Cihan ortaya çıkardığı skandala ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Peki devlet kurumlarımız gerçekten bu şirketin ürününü kullanıyor mu? Bunun için Google arama satırına ‘Checkpoint güvenlik’ yazdım. Yanıtı bulmak zor olmadı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital güvenlikte Checkpoint ürünlerini kullandığını bir ihale ilanından görebiliyoruz, ilgili belgelere de ulaşabiliyoruz. Yine GATA için açılan bir ihale ilanını okuyunca, Genelkurmay Başkanlığı’nın güvenlik duvarı olarak bu şirketin ürününü kullandığını öğreniyoruz. Bakanlık’tan ihaleyi alan ve İsrail menşeli güvenlik sisteminin yerli çözüm ortağı olduğunu duyuran firmanın referans listesine de ulaşılabiliyor. Birçok devlet kurumu ve bakanlıkların yanı sıra emniyet ve ordu kurumlarını da göreceksiniz. Hazine ve Maliye Bakanlığının dijital güvenliği emanet ettiği İsrailli şirket, İsrail ordu şirketi Israel Aerospace Industries ile konsorsiyum kurmuş” dedi.

eski-gazete.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN