Tarla tarla gezip o hayvanı arıyor! Kanser olmayan tek canlı türü: Sütünün gözlere şifa olduğuna inanılıyor

Tarla tarla gezip o hayvanı arıyor! Kanser olmayan tek canlı türü: Sütünün gözlere şifa olduğuna inanılıyor

Aslen Tuncelili olan öğretim üyesi Ferhat Matur, memleketine gittiğinde tarla tarla gezip o hayvanı arıyor. Doğal zenginliklerle dolu memleketinde kanser olmayan tek canlı türü üzerinde araştırmalar yapan Matur, yaptığı araştırmalarla dikkat çekiyor…

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Matur, Tunceli'nin Ovacık ilçesinde kör fareler üzerinde yürüttüğü araştırmalarla dikkat çekiyor. Yılın belirli dönemlerinde memleketi Tunceli'ye gelerek kemirgenlerle ilgili detaylı çalışmalar yapan Matur, bu süreçte bölgenin zengin biyoçeşitliliğinden faydalanıyor.

OVACIK’IN DOĞAL ZENGİNLİĞİ

Ovacık ilçesi, 1500 rakımlı el değmemiş doğası ve zengin dağ ve orman varlığıyla birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Munzur Vadisi Milli Parkı'nın da bulunduğu ilçede, bozayı, kurt, yaban keçisi, baykuş, çengel boynuzlu dağ keçisi, sincap, kaya kartalı, vaşak, su samuru, kör fare ve kınalı keklik gibi canlı türleri yaşıyor. Bu zengin biyoçeşitlilik, akademisyenlerin bölgedeki flora ve fauna üzerinde araştırmalar yapmasını teşvik ediyor.

tuncelide-kor-farelerle-ilgili-arastirma-yapan-akademisyen-1.jpg

KÖR FARELER ÜZERİNE DERİNLEMESİNE ARAŞTIRMA

Prof. Dr. Ferhat Matur, 2002 yılından beri Anadolu'daki kemirgenler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Özellikle kör fareler konusunda uzmanlaşan Matur, bu hayvanların türleri, yaşam alanları, beslenme şekilleri ve popülasyon genetiği gibi konularda kapsamlı araştırmalar gerçekleştiriyor. Matur, kör farelerin kromozomal varyasyonu yüksek canlılar olduğunu ve kromozom sayılarının 32'den 60'a kadar değişebildiğini belirtiyor. Bu türlerin kromozomal değişikliklere karşı dirençli olduğunu ve kanser görülmediğini vurgulayan Matur, bu özelliklerin kromozom ayrılma protein gruplarındaki değişikliklerle ilişkili olduğunu ifade ediyor.

tuncelide-kor-farelerle-ilgili-arastirma-yapan-akademisyen-2.jpg

Ovacık'taki çalışmalarında, Matur çeşitli otluk, sulak ve toprak alanlarda kapanlar kurarak kör fareleri yakalamaya çalışıyor. Bu süreçte, farelerin türlerini, yaşam alanlarını ve beslenme alışkanlıklarını inceleyerek elde ettiği bilgileri kayıt altına alıyor. Elde ettiği verilerle, bu hayvanların doğal ortamlarında ne kadar verimli olduklarını gözlemleyen Matur, yakaladığı fareleri yuvalarına yakın noktalarda tekrar doğaya bırakıyor.

tuncelide-kor-farelerle-ilgili-arastirma-yapan-akademisyen-3.jpg

BİYOÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN İLGİNÇ BİR BÖLGE

Prof. Dr. Matur, Tunceli'nin Ovacık ilçesinin biyoçeşitlilik açısından oldukça ilginç olduğunu belirtiyor. Tunceli'nin ortasından Anadolu Diyagonali geçtiği için bölgede 20'ye yakın küçük memeli türünün bulunduğunu ifade eden Matur, yaptığı gözlemler ve haritalandırmalarda Ovacık'ın bu çeşitliliği sunan özel bir yer olduğunu vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN