O ilimizde üretilen bal 45 ülkenin katıldığı yarışmada birinci seçildi! Paris’te düzenlenen yarışmada altın bal ödülü aldı! Ülkemizin balını bütün dünyaya tanıttı. Herkes o baldan almak isteyecek, dünyanın en kalitelisi...
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen, 45 ülkeden 200 katılımcının olduğu uluslararası bal yarışmasında Bitlis balı altın ödülü kaptı. Önemli bal merkezlerimizden bir olan Bitlis’te zengin floraya sahip yüksek rakımlı yaylalarda üretilen bal, sahip olduğu kaliteyi de başarıyla ortaya koydu.
BİTLİS BALI ALTIN BAL ÖDÜLÜ ALDI
Bitlis balı, geçtiğimiz günlerde Paris'te düzenlenen uluslararası bal yarışmaları için laboratuvarlara gönderildi. Yapılan analizler sonucunda, Bitlis balının prolin değeri, nem oranı ve polen sayımı bakımından üstün niteliklere sahip olduğu belirlendi. Bu değerlendirmelerin ardından, Bitlis balı uluslararası alanda prestijli bir ödül olan altın bal ödülüne layık görüldü.
BALIN LEZZETİ 200 ÇEŞİT BİTKİDEN
Bitlis'in yaylalarında bulunan binlerce çeşit endemik ve tıbbi bitkinin, balın eşsiz ve kıymetli olmasında büyük rol oynadığını belirten arıcılar, bu doğal zenginliğin bal üretimine olan katkısını vurguluyorlar. Bitlis balının uluslararası alanda başarıyla temsil edilmesi, Türkiye'nin bal üretimindeki kalite ve çeşitliliğinin bir kez daha kanıtı olarak görülüyor.
Bitlisli arıcı Serdar Naci Ersan balın lezzetinin kaynağının bitki çeşitlerinden geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Yaylalarımızda yaklaşık bin 200 çeşit bitki bulunmaktadır. Bu da balımızın kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdir. Her aşamasını organik tarım esaslarına göre üretmiş olduğumuz balımız, bu yıl da Fransa’nın başkenti Paris’te altın bal ödülüne layık görüldü. 2023 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’da, bu yıl ise Paris’te kazandığımız bu ödülle ilimize iki tane altın bal ödülünü getirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Üretmiş olduğumuz polifloralı yani çok çiçekli kara kovan balımız 45 ülkeden yaklaşık 200 katılımcı arasından altın bal ödülünü almayı başardı. Balımızı bu denli eşsiz ve kıymetli kılan en büyük faktör yaylalarımızdır. Bu yaylalarımız bin 200 çeşide yakın endemik ve tıbbi, yani şifalı bitki bulunmaktadır”