İstanbul'da hava kirliliğinin artmasının nedeni meğer buymuş! Her geçen yıl sayısı artıyor, hava kirliliğini doğrudan etkiliyor

İstanbul'da hava kirliliğinin artmasının nedeni meğer buymuş! Her geçen yıl sayısı artıyor, hava kirliliğini doğrudan etkiliyor

Hava kirliliği, 2024 yılının ilk 7 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artan İstanbul'da hava kirliliğinin artmasına en büyük etken ortaya çıktı. İşte, İstanbul'da hava kirliliğinin en büyük nedeni...

Hava kalite ölçüm istasyonlarından derlenen verilere göre, İstanbul'da hava kirliliğini gösteren azot dioksidin ortalaması 1 Ocak-31 Temmuz 2023'te 35,55 mikrogram/metreküpken bu yıl bu rakam 40,61 mikrogram/metreküp olarak tespit edildi.

Buna göre, İstanbul'da azot dioksit nedenli hava kirliliği bu yıl 1 Ocak-31 Temmuz 2024 tarihlerinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 arttı.

HAVA KİRLİLİĞİ DEĞERLERİ HER GÜN DEĞİŞİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kentteki hava kirliliği değerlerinin her gün değiştiğini söyledi.

Trafiğin, sanayi tesislerindeki faaliyetlerin, ısınma kaynaklı kirleticilerin, meteorolojik etkenlerin değerlerin artmasında etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Toros, İstanbul özelinde havanın kirlenmesinde en önemli etkenin trafik olduğuna işaret etti.

ARAÇ KAYNAKLI HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR

Diken'de yer alan habere göre, Prof. Dr. Hüseyin Toros'un hava kirliliği hakkındaki açıklamalarından öne çıkanlar şunlar:

* 1 Ocak-31 Temmuz 2023 ile 1 Ocak-31 Temmuz 2024, yani son iki yılın ilk 7 aylık verilerini incelediğimizde İstanbul genelindeki daha çok araç kaynaklı hava kirliliği olan azot dioksit değerlerinin 2024'te 2023'e göre yüzde 14 arttığını görüyoruz.

* Araç sayısı arttıkça hem İstanbul trafiğinin sıkışıklığı artıyor hem de araçlar dur kalk yaptıkça daha fazla emisyon salıyor, daha fazla atmosfer kirleniyor. İstanbul'un havasının temiz olması için dur kalk olayı ve İstanbul'daki araç sayısının azaltılması gerekiyor. Toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerekiyor.

* 22 Temmuz 2024 tarihinde dünya sıcaklık rekoru kırıldı. Ondan önceki temmuz ayında yine sıcaklık rekorları kırıldı. Ülkemizde haziran ayında daha önceki yılların sıcaklık verileri karşılaştırıldığında, sıcaklıkların 3,6 derece daha yüksek olduğunu görüyoruz. Tüm bunların arka planında havanın kirliliği yatıyor, yani bizlerin, insanların yaptığı faaliyetler yatıyor. Daha fazla araç kullanmamız, daha fazla üretim yapmamız, kaynakları verimsiz kullanmamız atmosferin kirlenmesine yol açıyor. Atmosferin kirlenmesi de solunum yolu rahatsızlıkları, kalp damar rahatsızlıkları hatta beyine varan rahatsızlıklara yol açıyor.

ANLIK İSTANBUL HAVA KİRLİLİĞİ HARİTASI

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN