Bitlis'te tarihi keşif! Osmanlı dönemine ait su dağıtım sistemi gün yüzüne çıkarıldı

Bitlis Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500’lü yıllara tarihlenen Osmanlı dönemine ait pişmiş topraktan bir su dağıtım sistemi gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar 20 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor.

Bitlis’te milattan önce 312 yılında inşa edilen Bitlis Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazılarda, 1500’lü yıllarda Osmanlı dönemine ait pişmiş topraktan yapılmış bir su dağıtım sistemi gün yüzüne çıkarıldı.

Kazılar, Ahlat Müze Müdürlüğü bünyesinde, Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu’nun bilimsel danışmanlığında 20 kişilik bir ekiple sürdürülüyor.

yeni-proje-3-002.jpg

Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Fuat Eker, su kemerleriyle getirilen temiz suyun, yapılan su dağıtım sistemi sayesinde saray bölümü ve Sinan Bey Hamamı'nın yanındaki sarnıca taşındığını belirtti.

Eker, "Kazılarımız devam ediyor ve su dağıtım sisteminin tam olarak ortaya çıkarılması için çalışıyoruz. Kalenin su ihtiyacının nasıl karşılandığını bilimsel olarak kanıtladık" dedi.

KALE ZİYARETÇİLERE AÇILACAK

Eker, kazıların Ahlat Müze Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü, 2023 yılında Eren Holding ile yapılan sponsorluk anlaşmasının kazıları hızlandırdığını açıkladı. Bu kapsamda, saray bölgesindeki günlük yaşama dair çeşitli objelerin yanı sıra, dönemin su tesisatı olarak bilinen künk sisteminin ortaya çıktığını vurguladı.

Sinan Bey Hamamı'nın 1530-1540 yıllarında yapıldığı düşünüldüğünde, su dağıtım sisteminin de bu tarihlere ait olduğu tahmin ediliyor. Eker, önümüzdeki 3-4 yıl içinde kazıları tamamlayarak kaleyi ziyaretçilere açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN