Türkiye Yazarlar Birliği’nin (TYB) 1984’ten beri yayımladığı Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı’nın 2024 sayısı çıktı.
SALİHA SULTAN
Her yıl Türkiye’de ve bizi ilgilendiren coğrafyalarda yaşanan önemli kültürel olayları kayıt altına alması nedeniyle büyük önem arzeden yıllığın yayımlanış haberi TYB Şeref Başkanı yazar D. Mehmet Doğan’ın 11 Ağustos’taki vefat dönemine denk geldiği için bu sene gölgede kaldı. 37’nci cildi kültür dünyamızın ilgisine sunulan bu yıllığın tarihinde şüphesiz merhum Doğan’ın çok büyük emekleri vardı... Kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.
Yıllık bu yıl da okurlarını TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Kazım Arıcan’ın “2024 Kültür ve Sanat Yıllığı, siyasete, ekonomiye, dine, dış politikaya, edebiyata, kültüre, sanata, felsefeye, toplum hayatına, sosyolojiye, kısaca hayatın dinamiklerine ilgi duyan araştırmacıların, sosyal bilimcilerin, akademisyenlerin ve yarınki Türkiye üzerine kafa yoranların kütüphanelerinde bulunması gereken başucu niteliğinde bir eser hüviyetinde” ifadeleri ile selamlıyor. Yıllığın editörlüğünü üstlenen TYB Genel Sekreteri ve yazar Mehmet Kurtoğlu ise bu çalışmanın önemini, “Her şeyin tüketildiği sanal dünyanın acımasızlığına karşın TYB Kültür ve Sanat Yıllığı yıl içinde yayınlanan eserleri, yapılan kültürel etkinlikleri, olayları kayıt altına alarak kalıcı olmasını sağlıyor” ifadeleri ile vurguluyor.
19 bölümden oluşan ve 2024 tarihli cildi 700 sayfa gibi hacimli bir baskıyla okurla buluşan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı’nın ‘Kültür Hayatımız’ başlıklı ilk bölümü ise geçen yıl olduğu gibi bu sene de şahsım tarafından kaleme alındı. 90 sayfalık ‘Kültür Hayatım’ bölümünü hazırlarken ülkemizin ‘rutin’ dediğimiz etkinliklerinin 2023 yılındaki faaliyetlerini listelerken, Türkiye özelinde üzerinde titizlikle durduğum konu ise onbinlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinde kültür sanat dünyamızdaki gayretlere derli toplu bir arşiv kazandırma çabası oldu. Elbette, depremin daha ilk günlerinde acımızdan edebiyat devşirmeye çalışan utanç verici hadiseleri de atlamadım. Öte yandan, yılın başlarında depremle sarsıldığımız bu çalışmayı hazırlanırken, yılın sonlarında, 7 Ekim’den itibaren Filistin halkının maruz kaldığı katliam ve soykırıma, bir başka dehşet ve acıya tanık olacağımızı bilmiyorduk. Yıllıkta hem ülkemizde hem dünyada Filistin halkının maruz kaldığı zulme dikkat çeken sanatçıları, onların düzenledikleri etkinlikleri ve protestoları da bir araya getirerek, bu konuda da önemli bir kayıt oluşturmaya çalıştım. Bu sebeplerle, ‘Depremle sarsıldık, Filistin’le dağıldık’ başlığı ile özenle kamuoyunun dikkatine sunduğum bu önemli konuları Türkiye Kültür Sanat Yıllığı’nda yayımlama fırsatını bana tanıyan başta merhum D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Kazım Arıcan ve değerli editörümüz Mehmet Kurtoğlu’na teşekkür ederim. Yıllıkta emeği olan bütün kalemlere de bir kültür sanat gazetecisi olarak şahsen teşekkür ederim. Hem içeride hem dışarıda kanayan yaralarımıza hep birlikte anlamlı bir kayıt daha düşebildiysek ne mutlu bize.
19 BÖLÜM 19 TİTİZ ÇALIŞMA
TYB’nin ülkemizin kültür sanat dünyası için büyük önem arz eden yıllığında kültür hayatımızı Saliha Sultan, ekonomi ve siyasi hayatımızı Prof. Dr. Cemal Fedayi, İslam dünyasında yaşananları Osman Kayaer, Dini hayatımızı Prof. Dr. Mehmet Evkuran, 2003’ün şiir kitaplarını Ali K. Metin, hikaye kitaplarını Emin Gürdamur, romanlarını Mustafa Sarı, denemelerini Ali Sali, dergilerini Mustafa Uçurum, Mehmet Kurtoğlu, Mehmet Pektaş ve Halit Yıldırım, çocuk edebiyatını Rukiye Oklan, eleştirilerini İdris Ekinci, dil konusunu Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, musikimizi Serdar Aydın, basını Süleyman Karakulluk, radyo ve tv çalışmalarını Can Özcanlı değerlendiriyor ve önemli olayları sıralayarak tarihe kayıt düşüyor. Yıllıkta ayrıca nesillerimizin mirasını taşıyan üç değerli isim, Nazif Öztürk, Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli ve Amir Ateş ile yapılan özel şöyleşiler de okurla buluşuyor. Yıllığın ‘Olaylar ve İnsanlar’ ile ‘Kayıplar’ başlıklı son iki bölümünde ise İbrahim Ulvi Yavuz’un imzası var.