Çerkes diasporasının önde gelen kalemi vefat etti: Edebiyatın 'Muhibban'ı Hulusi Üstün'ü kaybetti

Çerkes diasporasının önde gelen kalemi vefat etti: Edebiyatın 'Muhibban'ı Hulusi Üstün'ü kaybetti

Çerkes diasporasının önde gelen kalemlerinden yazar ve avukat Hulusi Üstün (50) Çanakkale'de vefat etti. Üstün'ün vefatı Beşir Ayvazoğlu, Taner Ay, Şaban Özdemir, Turgay Anar gibi birçok kültür insanının aralarında olduğu ve edebiyat mahfillerinde 'muhibban' olarak anılan dostlarında da büyük üzüntü yarattı. Yazarın cenazesi bugün Silivri'de son yolculuğuna uğurlanacak.

SALİHA SULTAN

Çerkes diasporasının önde gelen kalemlerinden yazar ve avukat Hulusi Üstün (50) vefat etti. Üstün'ün Çanakkale Biga'da bir otel odasında ölü bulunduğu öğrenilirken, ölümüyle ilgili emniyet müdürlüğü tarafından araştırma başlatıldı. Üstün'ün ölümüyle ilgili olarak yapılan ilk muayenede kalp krizi bulgularına rastlandığı öğrenildi. Silivri'de hazine avukatı olarak görev yaptığı bilinen yazar Üstün'ün vefat haberi, son yıllarını sık sık birlikte geçirdiği, Beşir Ayvazoğlu, Taner Ay, Şaban Özdemir, Ramazan Minder gibi birçok kültür insanının aralarında olduğu ve edebiyat mahfillerinde 'muhibban' olarak anılan dostlarında da büyük üzüntü yarattı.

whatsapp-image-2024-09-29-at-09-35-43-001.jpeg

ÇERKES SÜRGÜNÜ ATALARININ HİKAYELERİNİ AKTARDI

1864 tarihli Büyük Çerkes sürgünü öncesinde İstanbul’da bulunan Çerkes bir ailenin çocuğu olan Hulusi Üstün, yaşamı boyunca köklerine dair birçok eser yayımlayan bir şahsiyetti. 'Gurbetten Çerkes Hikayeleri', 'Burası Çeçen Komitesi', 'Geçmişi Sürgün Şehir', 'Son Özgürlük Savaşı Çeçenya' ve 'Yüz Elli Yıl Böyle Geçti' kitaplarını Çerkes diasporasının külliyatına kazandıran Üstün, ayrıca Mayıs 2024'te galası yapılan Kafkas Vakfı ve N'art iş birliğinde yapılan 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkez Soykırımı ve Sürgünü'nü konu alan '1864' belgeselinde de anlatıcı olarak yer almıştı.

yeni-proje-1.jpg

ARDINDAN ÜÇ DE ROMAN BIRAKTI

Romanları ile de edebiyat dünyasında kendisine saygın bir yer edinen yazar ve avukat Üstün, 2002'de 'Canlar', 2017'de 'Turna Fırtınası', 2021'de ise 'Göğerçin' romanlarını okurların beğenisine sunmuştu. Üstün'ün ayrıca 'Kırd Diyardan Masallar' ve 'Türkü Öyküleri' çalışmaları da bulunuyordu.

Yazar ve Avukat Üstün'ün cenazesi bugün Silivri Piri Mehmet Paşa Camii'inde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak.

yeni-proje-001.jpg

MUHİBBANNAME'Yİ YAZMIŞTI

Yazar ve avukat Üstün, aralarında Uğur Derman, Sabri Koz, Beşir Ayvazoğlu, Senail Özkan, Selahattin Özpalabıyıklar, Mehmet Ruyan Soydan, Haluk Oral, Ramazan Minder, Adnan Özer, Şaban Özdemir, Emre Ateş, Turgay Anar, İbrahim Öztürkçü, Hulusi Üstün, Önder Kaya, Hüseyin Kıyak, Selahattin Öztürk, Müslüm Yılmaz, Orhan Gözübüyük, Tahsin Yıldırım, Erdem Beliğ Zaman ve Orçun Üçer gibi isimlerin olduğu edebiyat mahfili 'Muhibban'ın sevilen üyelerindendi. Sık sık bir araya gelerek kültür sohbetleri ve gezilerine imza atan mahfili zaman zaman yazılarına taşıyan Üstün, Aralık 2022'de ise bu mahfili Facebook hesabından paylaştığı şu şiir ile tarif etmişti:

MUHİBBANNAME

Mutad-ı şehr cem oldu Beyezidde muhibban
Mihmandarı Rizevi şeyhül kütüp Ramadan.
Çay nüş edüp def i gamla kahvaltı eylediler
Bade-t taam sohbet ü ayş nice kıssa söylediler.

Bir müselman düşmeye bunların zebanına
Tarih koyup milad eyler suhuf girizgahına
Yahya Kemal ne vakit çok kaçırdı kebabı
Akif acep nüş etmiş mi konyak ile şerabı.

muharrir -i fülancaya nakes dedi felanca
Şuaradan felan kişi günahkardı boyunca...
Bahr-i zaman içünde nisyan olmuş nicesi
Zebanının kokusundan müştekiydi zevcesi

O şarib-i leyl ü nehar idi ötekisi zampara
Pederine bakmaz idi, meşhur şair kulampara
Celile'nin gerdanına kimler buse kondurdu
Orhan Veli kimin ile dad ü düşman olurdu

Sahaflardan kim idi o konak hane yağmalar
Yüz seneden mukaddem var eleğimsağmalar.
Kimde mahfuz muharririn evrak-ı metrukesi
Kaç kitaptan müteşekkil rahmetlinin terekesi
Onlar bilir onlar yazar kudema sicilini

Tarih düşüp hatırlarlar tevellütle ecelini.
Ehl-i kalem birbirine hakkın helal eylemiştir
Namı dile düşmeye elhak rıza göstermiştir..
Bilmez avam onlar ile sohbet etmek tadını

Hak teala ali kılsın muhibbanın adını
Hulusi kalb ile habib olsunlar birbirlerine
Hak teala gayret versin uslarına ellerine...
Silivri kazası dava vekilinden Hulusi-i Silivrivi

(Aralık 2022-Hulusi Üstün)

HULUSİ ÜSTÜN KİMDİR?

Hulusi Üstün, 7 Eylül 1974 yılında Silivri’de doğru. Aslen de Silivrili olan Üstün hem avukatlık hem de yazarlık yapıyordu. Silivri Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni başarıyla bitirdi.

Evli ve 2 çocuk babası olan Üstün, çeşitli dergi ve gazetelerde hukuk, edebiyat, tarih ve kültür konulu yazılar yayınlarken uluslararası sempozyumlarda Kafkasya ve Balkanlar konulu birçok bildiri yayımladı. Bir çok öykücülük ödülü alırken kamu idarelerinde idare hukuku alanında danışmanlık görevlerinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN