Çil çil sikkeler bulunmuştu! Bitlis kazısında devasa bir keşif daha: Yüzlerce yıllık 100 metre uzunluğunda…

Çil çil sikkeler bulunmuştu! Bitlis kazısında devasa bir keşif daha: Yüzlerce yıllık 100 metre uzunluğunda…

Tarihe ışık tutacak kazılar yapılmaya devam ederken Bitlis azısında devasa bir keşfe imza atıldı. Yüzlerce yıllık geçmişe sahip olan bu kalıntılar merak uyandırdı. İşte detaylar…

Bitlis Kalesi'nde yapılan kazılarda, tarihi su künkleri ve çeşitli objeler gün yüzüne çıkarıldı. Kazılar, hem bölgenin tarihine ışık tutuyor hem de geçmişe ait yeni sırlar barındırıyor. İşte Bitlis kazısında ortaya çıkan detaylar…

yeni-proje-2024-10-01t141418-061.jpg

TARİHİ KEŞİFLER DEVAM EDİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Ahlat Müze Başkanlığı tarafından yürütülen Bitlis Kalesi kazılarında bu yıl, yaklaşık 100 metrelik tarihi su künkleri (su boruları) gün yüzüne çıkarıldı. Kazı çalışmaları, ilk olarak 2004 yılında Denizli Pamukkale Üniversitesi tarafından başlatılmış, ardından 2015 yılına kadar Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından sürdürülmüştü. Bu yıl ise Ahlat Müze Başkanlığı ve Bitlis Eren Üniversitesi bilimsel danışmanlığında kazılar tekrar başladı.

yeni-proje-2024-10-01t141437-005-001.jpg

SU KÜNKLERİ VE GÜNLÜK YAŞAM OBJELERİ BULUNDU

Kazı alanında, Bitlis Kalesi’nin saray kısmından uzanan ve tarihi Sinan Bey Hamamı’na giden künklerin yanı sıra çeşitli objeler de bulundu. Sikkeler, lüle taşları, küpler, mimari yapılar, kandiller, seramik parçaları, cam, metal ve kemik nesneleri, bölgenin zengin tarihini gözler önüne seriyor. Kazı çalışmaları, Bitlis Eren Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre Karasu’nun bilimsel danışmanlığında, 5 uzman ve 15 kişilik işçi ekibiyle gerçekleştiriliyor.

KAZI ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILDI

Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Fuat Eker, çalışmaları 5 yıl içinde tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Eker, “Kazılar 2004 yılından beri devam ediyor. 2023 yılı sonunda Eren Holding ile yapılan sponsorluk anlaşması, bu çalışmaları hızlandırdı. İlk yıl saray bölgesindeki kazılarla başladık ve günlük yaşama dair birçok obje bulduk. Bu yılki en önemli bulgularımızdan biri ise künk sisteminin ortaya çıkması oldu,” şeklinde konuştu.

yeni-proje-2024-10-01t141457-488.jpg

TARİHİ SU TESİSATI ORTAYA ÇIKTI

Kazılarda bulunan künklerin, kaleye temiz su taşıyan su kemerleriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Eker, "Kale duvarlarından getirilen su, hem saray kısmındaki sarnıca hem de Sinan Bey Hamamı’na aktarılmış. Bu sistem, kalenin su ihtiyacını karşılamak için kullanılmış," dedi. Sinan Bey Hamamı'nın yapım tarihinin 1530-1540 yılları arasında olduğu düşünülüyor, bu nedenle künk sisteminin de bu tarihlerde inşa edildiği tahmin ediliyor.

RESTORASYON VE GELECEK PLANI

Bitlis Kalesi’ndeki kazı çalışmalarının önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Çalışmaların ardından, ortaya çıkan yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle restore edilerek ziyaretçilere açılmayı planlanıyor. Böylece hem bölgenin tarihi zenginliği gün yüzüne çıkacak hem de ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunulacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN