Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifiyle emekli aylıkları emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında verilen asgari aylık ödeme tutarı 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilecek. TMSF’ye kayyum yetkileri genişletildi. İşverenlere teşvikler sağlanırken, elektrik piyasasında yeni düzenlemeler öngörüldü.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba yasa teklifi, çeşitli düzenlemeleri içeriyor. Devlet Denetleme Kurulu’ndan emekli aylıklarına, işveren desteklerinden enerji piyasasına kadar birçok alanı kapsayan teklifle, ekonomiden hukuka birçok düzenleme Meclis’in gündemine taşındı.
DEVLET DENETLEME KURULU’NA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER
Torba yasa teklifiyle, Devlet Denetleme Kurulu Başkan ve Üyelerine İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’un adı, “Devlet Denetleme Kuruluna İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun” olarak değiştiriliyor. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde yer alan denetçilerin görev ve yetkilerine ilişkin hükümler kanuna ekleniyor.
TMSF’YE YENİ YETKİLER
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geniş kapsamlı yetkiler tanınıyor. Türk Ceza Kanunu ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında belirli suçlar nedeniyle şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyım atanması durumunda, TMSF’nin kayyım olarak atanabilmesi öngörülüyor. Bu hüküm, yasa yürürlüğe girdikten sonraki beş yıl boyunca uygulanabilecek.
TMSF’nin kayyım olarak atanması halinde, şirketlerin genel kurul yetkileri Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın doğrudan TMSF tarafından kullanılacak. Şirketlerin yönetimi ve tasfiye süreçlerinde TMSF’nin atadığı yöneticiler yetkili olacak. Şirketlerin veya varlıklarının satışı ya da tasfiyesinde azınlık hissedarlarının rızası aranmayacak.
EMEKLİ AYLIKLARINDA ARTIŞ
Teklif, emeklilere yapılacak ödemelerde de artış öngörüyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan düzenlemeye göre, emeklilere ve hak sahiplerine dosya bazında verilen asgari aylık ödeme tutarı 12 bin 500 liradan 14 bin 469 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 2025 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak.
İŞVERENLERE DESTEK PAKETİ
İstihdamı desteklemek ve iş gücü maliyetlerini azaltmak amacıyla işverenlere 2025 yılı Ocak-Aralık döneminde sigorta primlerinden mahsup edilmek üzere günlük 33,33 TL, aylık 1000 TL asgari ücret desteği sağlanacak. Toplu iş sözleşmesine tabi işverenler için belirlenen prime esas günlük kazanç tutarı 2 bin TL olarak belirlendi.
ELEKTRİK PİYASASINDA DÜZENLEMELER
Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikler kapsamında, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), mevcut enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütecek. EÜAŞ, ikili anlaşmalar yapma yetkisi ile organize toptan elektrik piyasalarında faaliyet gösterebilecek. Ayrıca, EÜAŞ tarafından enerji teminine yönelik anlaşmaların şartları, taraflar arasında serbestçe belirlenecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, EÜAŞ’ın enerji alım yükümlülüklerini karşılaması için gerekli önlemleri alma yetkisine sahip olacak. Bu düzenlemeler, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
HAZİNEYE GELİR AKTARIMI
Tasfiye edilen şirketlerden elde edilen gelirler, borçların ödenmesinin ardından Hazine’ye aktarılacak. TMSF’nin kayyım olarak atanması durumunda tasfiye işlemleri, ilgili şirketlerin müdürler kurulu veya TMSF tarafından yerine getirilecek.