Rengi ve tadı başka yerde yok! O ilimizde yetişiyor, fabrikalar tırlarla alıyor: Elma diyarında hasat başladı

Rengi ve tadı başka yerde yok! O ilimizde yetişiyor, fabrikalar tırlarla alıyor: Elma diyarında hasat başladı

Bereketli toprakları ile ünlü ülkemizde elma hasadı başladı. Elmanın diyarı olarak bilinen o ilimizde yetiştirilen elmalar hem tadıyla hem rengiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Öyle ki kasa kasa satış yapılıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Malatya’nın Doğanşehir ilçesi, elma hasadıyla birlikte yeni bir sezonu karşılıyor. Yüzlerce dönüm alanda yetişen elmalar, hem yerel çiftçilerin hem de büyük fabrikaların dikkatini çekiyor. Ancak, üreticilerin yaşadığı sorunlar, kaliteli elmanın gerçek değerini bulmasını engelliyor.

yeni-proje-2024-10-01t140108-305.jpg

SOĞUK HAVA DEPOSU YETERSİZLİĞİ

Doğanşehir’de elma üretimi, bölgenin önemli gelir kaynaklarından birini oluşturuyor. Ancak çiftçiler, tarlada elmayı 7 ile 10 lira arasında satarken, marketlerde fiyatların 40 TL’ye kadar yükselmesi dikkat çekiyor. Doğanşehir Ziraat Odası Başkanı Burhan Tanışık, soğuk hava deposunun olmaması nedeniyle çiftçilerin istedikleri fiyattan satış yapamadığını belirtiyor. “Elma diyarı Doğanşehir diyoruz ama bu unvanı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız” diyen Tanışık, acil çözüm gerektiren bir durumla karşı karşıya olduklarını vurguluyor.

yeni-proje-2024-10-01t140123-299.jpg

ÜRETİCİLERİN SESİ: DEPOLAMA İHTİYACI

Hasat dönemi boyunca, elmaların Kayseri’ye tırlarla taşındığını ve oradan iç piyasaya sunulduğunu ifade eden Tanışık, bu sorunun çözülmemesi halinde elmaların değerinin kaybolacağını savunuyor. Özellikle birçok çiftçi, maliyetin altında elmalarını meyve suyu fabrikalarına vermek zorunda kalıyor. Marketlerdeki fiyatların yüksekliği, üreticiler açısından büyük bir adaletsizlik olarak görülüyor.

yeni-proje-2024-10-01t140137-114.jpg

YENİ TARIM YAKLAŞIMLARI

Doğanşehir’de, örnek tarım projeleriyle elma üretimi gerçekleştiren Ayşe Demirtaş, ilçede ilk kez kaliteli elma yetiştirdiklerini söylüyor. Telli terbiye sistemi kullanarak elmalarını koruduklarını belirten Demirtaş, “Doğanşehir’de elma üretimi çok yoğundu, fakat fiyatların düşük olması nedeniyle üretim azaldı. Biz, bu projeyle üretimi artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Ancak yine de soğuk hava deposu eksikliğinin büyük bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.

yeni-proje-2024-10-01t140151-250.jpg

GELECEK İÇİN UMUT

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde elma hasadı sürerken, üreticiler yetkililerden destek bekliyor. Soğuk hava deposu gibi temel ihtiyaçların karşılanması halinde, bölgenin elma üretimi potansiyelinin artacağına inanılıyor. “Şu an bahçede elma fiyatı 10 TL civarında. Yetkililerden alacağımız destekle üretimimizi sürdürmek istiyoruz” diyen Demirtaş, geleceğe umutla bakıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN