TÜİK açıkladı: İşte Türkiye'de vatandaşların kendisini en çok güvende hissettiği şehirler

TÜİK açıkladı: İşte Türkiye'de vatandaşların kendisini en çok güvende hissettiği şehirler

Türkiye'nin hemen her ilinde her gün yeni bir suç olayı yaşansa da Türkiye İstatistik Kurumu verileri Türkiye'de vatandaşların gece yalnız yürürken kendisini en çok güvende hissettiği şehirleri açıkladı. İlk sırada Afyonkarahisar var.

Türkiye'de güvenlik algısı şehirden şehre önemli farklılıklar gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, vatandaşların gece yalnız yürürken kendilerini en güvende Afyonkarahisar'da hissediyor. Yüzde 87.2 gibi yüksek bir güven oranıyla listenin zirvesinde yer alan Afyonkarahisar'ı, yüzde 86 ile Bayburt takip ediyor. Doğu Karadeniz'in incisi Rize ise yüzde 85.3'lük bir oranla üçüncü sırada yer alıyor.

Karadeniz Bölgesi'nin genel olarak güvenli algılanması dikkat çekti. Artvin'in yüzde 81.6 ile dördüncü, Isparta'nın ise yüzde 79.3 ile beşinci sırada yer alması, bu bölgenin güvenlik konusunda vatandaşların beklentilerini karşıladığını gösterdi.

ÜÇ BÜYÜK ŞEHİRDE İZMİR ÖNDE

Üç büyükşehirde durum ise farklılık gösterdi. İzmir, yüzde 60.1 ile en yüksek güven oranına sahip olsa da, İstanbul yüzde 45.1 ve Ankara yüzde 51.1 gibi daha düşük oranlarda kaldı.

Uzmanlara göre sonuçlar, küçük ve orta büyüklükteki şehirlerde yaşayanların daha huzurlu bir ortamda olduğunu gösteriyor. Büyük şehirlerde yaşanan kalabalık, çeşitlilik ve anonimlik gibi faktörlerin güvenlik algısını olumsuz etkilediği düşünülüyor.

KÜÇÜK ŞEHİRLER ÖNDE

Küçük şehirlerdeki daha güçlü sosyal bağlar, daha az nüfus yoğunluğu ve daha iyi tanınan bir çevre, güvenlik hissini artıran önemli faktörler arasında.

Uzmanlar, büyük şehirlerde güvenlik algısını artırmak için çeşitli önerilerde de bulundu. Bunlar arasında polis sayısının artırılması, kamusal alanların güvenliğinin güçlendirilmesi, sosyal projelerin geliştirilmesi gibi önlemler var.

Öte yandan, bu veriler ışığında, güvenlik politikalarının şehirlerin özel ihtiyaçlarına göre şekillendirilmesi de büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN