Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliğini resmen devraldı: Bağımsız bir Ukrayna olmadan Avrupa'da kalıcı güvenlik olamaz

Mark Rutte, NATO Genel Sekreterliğini resmen devraldı: Bağımsız bir Ukrayna olmadan Avrupa'da kalıcı güvenlik olamaz

Mark Rutte, Brüksel’de düzenlenen törende NATO Genel Sekreterliği görevini Jens Stoltenberg’den devraldı. İlk basın toplantısını yapan Rutte, NATO’yu güçlü tutma, savunma harcamalarını artırma ve Ukrayna’yı NATO’ya yakınlaştırma hedeflerini vurguladı. Rutte, AB'yi NATO'nun "Benzersiz ve temel ortağı" olarak niteledi ve işbirliğinin geliştirilerek sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenen resmi törenle Mark Rutte, Jens Stoltenberg'den NATO Genel Sekreterliği görevini devraldı. Törende konuşan Rutte, müttefik ülkelere teşekkür ederek, NATO’nun gelecekteki zorluklarına karşı güçlü kalması için kararlılık mesajı verdi.

Görevi devraldığı Stoltenberg’e övgü dolu sözler sarf eden Rutte, “Örnek bir Genel Sekreter oldunuz. NATO, sizin liderliğinizde daha güçlü, daha büyük ve daha birleşik hale geldi. Sağlam bir İttifak devralmamı sağladığınız için teşekkür ederim,” dedi.

"NATO'yu geleceğin zorluklarına hazırlamaya kararlıyım." diyen Rutte, önceliklerinin NATO'yu güçlü tutmak, kolektif savunmanın tüm tehditlere karşı etkili ve güvenilir kalmasını sağlamak, daha fazla savunma harcaması ve yatırımı yapmak, Ukrayna'ya desteği artırmak ve onu NATO'ya daha da yakınlaştırarak üye olması için çalışmak, Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere Asya-Pasifik gibi bölgelerde de aynı değerleri paylaşan ortaklarla işbirliğini geliştirmek olduğunu bildirdi.

Rutte, Ukrayna'nın NATO üyesi olması gerektiğini vurguladı, "Güçlü ve bağımsız bir Ukrayna olmadan Avrupa'da kalıcı bir güvenlik olamaz." ifadesini kullandı.

AB'yi NATO'nun "Benzersiz ve temel ortağı" olarak niteleyen Rutte, işbirliğinin geliştirilerek devam etmesi gerektiğini belirtti.

KOLTUĞUNU DEVRETTİ

Stoltenberg de Rutte'nin Hollanda'da 4 koalisyon hükümetine liderlik ettiğini anımsatarak, "Uzlaşma sağlamayı bildiğinizi gösterdiniz. Bu NATO'da çok değer verilecek bir şey. Ancak aynı zamanda temel değerlerimizden ve ilkelerimizden taviz vermediğinizi de gösterdiniz." diye konuştu.

Daha sonra Stoltenberg, koltuğunu Rutte'ye devretti.

Stoltenberg personelle vedalaşmasının ardından uzun süre alkışlanarak karargahtan ayrıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN