İçildiği an kana karışıyor! Eski toprakların sağlıklı kalma sırrı buymuş: Kilosu 300 liraya satılıyor

İçildiği an kana karışıyor! Eski toprakların sağlıklı kalma sırrı buymuş: Kilosu 300 liraya satılıyor

Kış mevsimi yaklaşıyor, vatandaş ise hastalığa yakalanmamanın yollarını arıyor! İçildiği an kana karışıyor, eski topraklar meğer bu sayede sağlıklı kalıyormuş! Kilosu 300 liradan satılıyor...

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Bağcılar Mahallesi'nde, pekmez üretimi için ocaklar yakıldı. Ege Bölgesi'nin önemli pekmez üretim merkezlerinden biri olan Bağcılar’da, üzümler toplanarak iki günlük üretim sürecine girildi. Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti ve doğal şifa kaynağı olarak bilinen pekmez, bağışıklığı güçlendiren ve enerji sağlayan yapısıyla tüketiciler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Bağcılar'da pekmez üretimi geleneksel yöntemlerle gerçekleştiriliyor. Üreticiler, hem taze üzümlerden hem de ihraç edilemeyen kuru üzümlerden pekmez yapımına başladı. Bunun yanı sıra pekmez sadece üzümle sınırlı kalmayıp; keçiboynuzu, dut, incir ve kayısı gibi farklı meyvelerden de üretiliyor. Pekmez, zengin mineral içeriğiyle kansızlık, kemik sağlığı ve vücut direncine katkı sağlıyor.

KURAKLIK ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Kış aylarının şifa kaynağı için ocaklar tütmeye başladı: Bir kaşığı anında kana karışıyor

Bağcılar’da yaşayan pekmez üreticisi Adem Yağcıoğlu, bu yıl yaşanan kuraklığın üzüm rekoltesini olumsuz etkilediğini dile getirdi. Yağcıoğlu, “Dedelerimizden ve ninelerimizden miras kalan pekmez üretim geleneğini sürdürüyoruz. Her yörenin pekmezi kendine has güzellikler taşır ancak bizim tamamen organik olarak ürettiğimiz pekmez, bölgenin en iyi aromasına sahip” dedi.

Geçtiğimiz yıllara oranla maliyetlerde artış yaşandığını belirten Yağcıoğlu, Bağcılar pekmezinin kilosunun 250-300 TL arasında alıcı bulduğunu söyledi. Bölgeye gelen belgeselciler ve fotoğraf sanatçıları da geleneksel pekmez üretimine ilgi gösteriyor.

PEKMEZ TÜKETMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Yüksek enerji kaynağı olan pekmez, içerdiği doğal şekerler sayesinde vücuda hızlı enerji sağlar. Özellikle sporcular için tercih edilen pekmez, glikoz ve fruktoz içerdiği için sindirime gerek kalmadan hızla kana karışır. Aynı zamanda pekmez; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi birçok önemli minerali bünyesinde barındırır. Pekmezde bulunan fenolik bileşikler ise güçlü bir antioksidan etkisi yaratarak vücudu serbest radikallerin zararlarından korur.

Bağışıklık sistemini güçlendiren pekmez, kansızlığa karşı da etkili bir doğal çözüm olarak bilinir. Özellikle kış aylarında tüketimi önerilen bu besin, çocukların gelişiminde ve enerji gereksinimi fazla olan bireylerin diyetinde önemli bir yere sahiptir. Pekmez aynı zamanda egzama, akne gibi cilt problemlerine de iyi gelir.

Uzmanlar, günlük olarak yetişkinlerin 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmesini öneriyor. Ancak, şeker hastalığı veya kronik rahatsızlıkları bulunan bireylerin pekmez tüketmeden önce bir uzmana danışması gerektiği belirtiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN