Uluslararası İstanbul şiir ve edebiyat festivali başladı: Bir günde devr-i Beyoğlu

Uluslararası İstanbul şiir ve edebiyat festivali başladı: Bir günde devr-i Beyoğlu

Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’nin 15’incisi başladı. Festivalde bugün ‘Beyoğlu Şiir Rotası’ gezisi yapılacak. Katılanlar edebiyatçıların bir zamanlar Beyoğlu’ndaki önemli mahfilleri olan Baylan Pastanesi, Kamonda Apartmanı, Pera Palas, Mısır Apartmanı, Papirüs gibi onlarca mekanı şair Adnan Özer ile gezecek.

Türkiye’nin en köklü şiir ve edebiyat etkinliği ‘15. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali’ bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında 28 Eylül-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşiyor. Onursal Başkanı’nın Doğan Hızlan olduğu Şiir Derneği tarafından düzenlenen, başkanlığını şair Adnan Özer’in yürüttüğü festivalin bu yılki odak noktası Balkan coğrafyası olacak. Festival Başkanı Özer, “Balkan coğrafyalarından davet ettiğimiz ve İstanbul’da ağırlayacağımız şairler ülkelerinde önemli şiir organizasyonlarına imza atan çok önemli isimler.

Türkiye’nin en köklü şiir festivallerinden biri olan festivalimizde bu sene amacımız Balkanlarla şiir üzerinden bağlarımızı daha sağlamlaştırmak, ülkeler arası edebiyat köprüleri kurmak. Ayrıca Şiir Derneği ile iş birliklerini geliştirmelerini ve gelecekte fiziki etkinliklerin karşılıklı artmasını hedefliyoruz” diyor.

Konuklar arasında aralarında Muhibbi Divanı, Cemal Süreya’nın ‘Üvercinka’sının da yer aldığı 12 eseri Türkçeden Yunancaya aktaran, şu anda Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi hazırlayan Yunan şair Sophie Dionysopoulou, Gürcistan Eski Kültür Bakanı olan Gürcü şair Dato Mgradze gibi isimlerin de yer alıyor.

Festivalin açılış etkinliği 1 Ekim’de Rami Kütüphanesi bahçesinde saat 14.00’da herkesin mikrofonda şiir okuyabileceği ‘Şiir Parkı / İstanbul Şiir Okuyor’ programı olacak. Kapanış ise 5 Ekim’de ise Rami Kütüphanesi’nde Baudelaire’den beri modern şiirin gücünü mekandan yani şehirden almasından ilhamla düzenlenen ‘Şiir ve Şehir Programı’ başlıklı iki konferans ile gerçekleşecek. Festivalin etkinlik adresleri Rami Kütüphanesi, Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi ve AKM Kütüphanesi olacak.

screenshot-14.jpg

İSTANBUL'UN ŞİİR DURAKLARININ HARİTASI

Festivalin edebiyatseverlere bu yılki sürprizi ise ‘Beyoğlu Şiir Rotası’ gezisi olacak. Gezi, 29 Eylül Pazar günü saat 14.00’da şair Adnan Özer rehberliğinde ‘Günübirlik Edebiyat’ alt başlığı ile gerçekleşecek. Gezi boyunca edebiyatçıların bir zamanlar Beyoğlu’ndaki önemli mahfilleri olan Baylan Pastanesi, Kamonda Apartmanı, divan Edebiyatı Müzesi, Eftalikos Kahvehanesi, Narmanlı Han, Lebon Pastanesi, Markiz Pastanesi, Nil Lokantası, Asmalı Mescit Caddesi, Elit Kahvesi, Pera Palas, Mısır Apartmanı, Nisuaz, Degüstasyon Lokantası, Papirüs ve Lambo gibi mekanlar gezilecek.

screenshot-15.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN