Çayını kahvesini kapan balkona koşsun! O tarihte dibimizden geçecekler: Perseid meteor yağmuru ne zaman?

Çayını kahvesini kapan balkona koşsun! O tarihte dibimizden geçecekler: Perseid meteor yağmuru ne zaman?

Meteor yağmurları arasında en göz alıcı olanı için heyecanlı bekleyiş başladı. Gökyüzündeki muhteşem sinemayı izlemek isteyenler “Perseid meteor yağmurunun” ne zaman yağacağını araştırmaya başladı. İşte merak edilen tüm detaylar…

Meteor yağmurlarının en etkileyicilerinden biri olan Perseid, bu yıl da Türkiye'nin dört bir yanından izlenebilecek. Gökyüzü tutkunlarına görsel bir şölen sunacak olan bu meteor yağmuru hakkında detaylar şu şekilde…

yeni-proje-10-002.jpg

PERSEİD METEOR YAĞMURU NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Perseid meteor yağmuru, her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Temmuz’da başlamış durumda ve 1 Eylül’e kadar sürecek. En yoğun gözlem dönemi ise 12-14 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu tarihlerde saatte 60 ile 100 yıldız kayması görülebilecek.

METEOR YAĞMURU NASIL OLUŞUYOR?

Perseid meteor yağmuru, Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı'nın Dünya'nın yörüngesine bıraktığı kayaç ve toz parçalarının atmosfere girmesiyle meydana geliyor. Bu kuyruklu yıldızın çekirdeği 26 kilometre çapında olup, 133 yılda bir Güneş çevresindeki turunu tamamlıyor. Dünya'nın bu kuyruklu yıldızın kalıntılarından geçtiği dönemlerde Kuzey Yarımküre'de en etkileyici yıldız kaymalarını gözlemlemek mümkün oluyor.

yeni-proje-11-002.jpg

GÖZLEM İÇİN EN İYİ KOŞULLAR

Meteor yağmurları genellikle geniş bir alanı kapladığından ve kısa süreli olduğundan, şehir merkezlerindeki ışık kirliliğinden etkilenir ve optik cihazlarla da gözlenmesi zordur. Perseid meteor yağmurunu en iyi şekilde gözlemlemek için ışık kirliliğinden uzak açık alanlar tercih edilmelidir. Bu yılki meteor yağmurunun avantajı, parlak Ay evresinin olmaması. Ay’ın yeniay evresinde olması, daha karanlık bir gökyüzü sağlayarak daha fazla meteor izlenmesine olanak tanıyacak. Gece yarısından sonra atmosferle etkileşen meteor sayısının artması bekleniyor, bu yüzden sabaha karşı gözlemler daha verimli olacaktır.

yeni-proje-12-005.jpg

TÜRKİYE'DE GÖZLEM ETKİNLİKLERİ

Türkiye’de Perseid meteor yağmurunu izlemek isteyenler için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Öne çıkan etkinliklerden biri, Bursa’nın Karacabey ilçesinde düzenlenecek olan 5. Perseid Meteor Yağmuru Gözlem Şenliği. Marmara Denizi kıyısındaki 2 kilometrelik kumsalda yapılacak bu ücretsiz ve herkese açık etkinlikte, bilim insanları, uzmanlar ve fotoğrafçılar çeşitli sunumlar ve etkinlikler gerçekleştirecek. Etkinlikte İranlı gökyüzü fotoğrafçısı Majid Ghohroodi’nin de katkıda bulunacağı belirtiliyor.

Perseid meteor yağmurunu izlemek ve bu görsel şöleni kaçırmamak için hazırlıklarınızı yapın ve gözlem şenliklerini takip edin.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN