Atatürk’ün tabutunu yapan ustanın yanında yetişti! Elinden bir sanat eseri çıkıyor! 50 yıllık geçmiş bir çırakla sona eriyor

Atatürk’ün tabutunu yapan ustanın yanında yetişti! Elinden bir sanat eseri çıkıyor! 50 yıllık geçmiş bir çırakla sona eriyor

Atatürk'ün tabutunu yapan ustalardan Niko Magirus'un yanında yetişti, şimdi yarım asrı geride bırakıyor. Çırak bulamadığı için siparişlere yetişemediğini söyleyen Ali İhsan Kalay, yapacak gücü olmadığını ve işi bırakacağını söyledi.

Antalya'da yaşamını sürdüren Ali İhsan Kalay, 50 yıl önce askerden gelmesi ile birlikte İstanbul'da bir marangozun yanında işe girdi. Ustası Niko Magirus, Mustafa Kemal Atatürk'ün Gül ağacından yapılan tabutunu ustalarından biri olarak İstanbul'da Kalay'a ders verdi. El oyma işçiliği ile mesleğini sürdüren Kalay, 2 yıl boyunca ustasından tüm incelikleri öğrendi. Antalya'ya yerleşerek arkadaşlarıyla ortak bir dükkan açıp çalışmaya başlayan Kalay, şimdilerde 50 yıllık geçmişe son vermeyi düşünüyor.

SİPARİŞE GÖRE HAZIRLANIYOR

Ham maddelerin marangozhaneye gelmesi ile birlikte ağaçların verilen siparişe göre kesilir şekillendirildiğini söyleyen Kalay, ince işçiliğin ise tamamen hayal dünyasındaki desenlerle mobilyalara işlendiğini ifade etti. 50 senedir el yapımı mobilyalarla birçok kişinin hayalini süsleyen Kalay, yıllar içerisinde birçok kişinin çırak, kalfa ve usta olarak çıkmasını sağladığını belirterek sipariş yetiştiremediği dükkanda tek başına çalışmanın zorluklarını işaret etti.

Atatürk'ün tabutunu yapan ustanın çırağı, çırak bulamadığı için 50 yıllık mesleğine veda ediyor - Antalya Hakkında

İlerleyen yaşı nedeniyle yapabileceği kadar sipariş alarak yaşamını sürdürdüğünü söyleyen Ali İhsan Kalay, her sabah aynı disiplin ile 70 metrekarelik dükkanın kepenklerini açtığını çayını demledikten sonra tozlanan aynasındaki yüz çizgilerine bakarak yoğun günlerin özlemini yad ettiğini söyledi.

MASABAŞI ÇALIŞMAK CAZİP GELİYOR

Rusya, İngiltere, Hindistan ve Azerbaycan'a el yapımı mobilya, masa, ayna ve resim çerçevesi gönderdiğini söyleyen Ali İhsan Kalay, son 5 yıldır çırak bulamadığı için mesleği bırakmayı düşündüğünü aktardı. Eğitimini tamamlayan herkesin masa başı iş hayali olduğunu belirten Kalay, günümüzde zanaatkarlığa önem veren kimsenin kalmadığını ifade etti. 2-3 ay içerisinde Dükkanı kapatarak mesleğe veda edeceğini belirten Kalay, yaşlandığı için gücünün yetmediğini söyledi. Şimdiye kadar 5-6 kişi yetiştirdiğini ifade eden usta zanaatkar, “5-6 kişi yetiştirdim ama onlar da mesleği bıraktı. Maaşlı işlerin arkasından gitti. Çırak gelmiyor artık. Herkes masa başı iş istiyor" diye konuştu.

Yerine geçecek kimse kalmadı, bir devir kapanıyor: Yapacak gücüm yok - Son Dakika Haberler Milliyet

KEŞKE DEVAM ETTİRSELER…

Yaptığı işin ince ve teknik bir iş olduğunu ifade eden Ali İhsan Kalay, bir çırağın usta olması ile birlikte evini çok rahat geçindirebileceği kadar kazanç sağlayabileceğini de vurguladı. Hala sipariş geldiğini ama yapamadığı için geri çevirdiğini ifade eden Kalay, “Yapacak gücüm yok. 70 metrekare dükkanım ben işi bırakınca ne olacak bilmiyorum. Çok üzülüyorum. Burayı devam ettiren olsa ne güzel olur, ölmezdi bu meslek" dedi.

ali-ihsan-kalayci-ataturk.jpg

Birçok müşterinin artık fabrikasyon üretimleri tercih ettiğini aktaran Kalay bazı siparişlerin oyma işinin bir aydan fazla sürdüğünü de vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN