Tek büyüyen segment yerden yüksekler: Satılan her iki otomobilden biri SUV

Tek büyüyen segment yerden yüksekler: Satılan her iki otomobilden biri SUV

Türk kullanıcıların sedan otomobil sevdası ‘yerden yükseklere’ yenildi. SUV segmenti 2017-2024 döneminde satışlarını yüzde 369 artırdı. Her iki araçtan biri bu tercihe döndü. Aynı dönemde sedanların satışlardaki payı yüzde 26’da kaldı. Büyük gerileme kaydeden hatchback araçlar da pastadan sadece yüzde 17’lik bir pay alabildi. En çok tercih edilen SUV’lar listesinin ilk sırasında ise Çinli Chery’nin Tiggo 8 ve 7 modeli yer aldı. Onu Fiat Egea Cross ile Togg T10X takip etti.

ALİ YILDIRIM

Yerden yüksek otomobillere her geçen gün ilgi büyürken satılan her iki araçtan birisi SUV. Bugün bakıldığında 605 bin 639 adetlik pazardan yüzde 55 pay alan SUV segmenti 2017-2024 Ocak-Ağustos döneminde satışlarını yüzde 369 arttı. Gelinen bu süreçte sadece yerden yüksek modeller adını altın harflerle yazdırırken, sedan satışları hız kesti. Yıllardır sedan ülkesi denilen Türkiye de tam bir SUV pazarına döndü.

Otomobil satışlarında tüm dünyanın ilgisi her geçen gün değişiyor. Yerden yüksek modellere ilgi her geçen gün büyüyor. Öte yandan Türkiye’de de trend gittikçe SUV modellere kayıyor. 2010 öncesinde gerçek SUV modellere ulaşmak için lüks sınıfa bakmak gerekiyordu. Fakat düzen ve çekiş sistemi değişti. İç pazarda 2010 ve sonrasında iki tekerden çeker modelleri görmeye başladık. Fiyatlar da yüksek hacimli motorlu SUV’lardan daha uygun olunca özellikle Türkiye pazarında yeni bir konseptin startı verildi. Hem küçük hacimli motorlarla hem de mevcut SUV araçlardan daha uygun etiketle gelmeye başlayınca talepte bir anda patlama oldu. Yılların sedan ülkesi denilen Türkiye’de işler bir anda değişti. Tercihler yerden yüksek modellerden yana olmaya başladı. İlk 8 ayda tek büyüyen segment SUV araçlar oldu.

Otomotiv Distribütörleri Ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre Ocak-Ağustos 2024 döneminde Türkiye’de toplamda 605 bin 639 adet otomobil satışı gerçekleşti. Bunun yüzde 55’inden fazlasını SUV modeller oluşturdu. Onu yüzde 26’lık payla sedan otomobiller takip etti. Hatchback araçlar ise büyük bir yağ eksiltmeyle bu pastadan sadece yüzde 17’lik bir pay aldı. Çok değil yaklaşık 7 yıl önce pazarın hakimiyeti sedan otomobillerdeydi. Fakat 2017-2024 arasında sedan tarafında büyük bir kaybın gerçekleştiği görüldü. 2017’de toplam pazarın neredeyse yüzde 50’sine hakim olan sedanlar bugün yerini SUV’lere bıraktı. Hatcback otomobillerin de kan kaybı dikkat çekti. O dönemde pazarın yüzde 29’una hakim olan segment bugün neredeyse ilk üçe bile adını yazdıramayacak. SUV modeller de yüzde 17’lik bir pay alıyordu.

5000.jpg

SEDAN ARAÇ SATIŞLARI HIZ KESTİ

Adetsel bazda pazarın hacmine göre değerlendirmek çok doğru bir yöntem değil. Fakat oranları karşılaştırdığımızda talebin ne yönlü kaydığı rahatlıkla gözler önüne seriliyor. 2017-2024 arasında ilk 8 ayda SUV otomobillerin büyümesi neredeyse yüzde 370. Hatta bu aralıkta tek büyüyen segment SUV araçlar. Sedan araçların satış adetlerinde de kayıp yine bu dönemde arttı. Segment yüzde 25’e yakın daralma yaşadı aynı dönemde. Hatchback otomobil satışları da hız kesti fakat sedan kadar yara almadı. Bu dönemdeki kayıp yüzde 15’e oldukça yakın.

8 AYIN EN ÇOK SATANI CHERY

Son dönemde pazardaki model sayısı arttı. Özellikle Çin menşeili araçların etkinliğiyle birlikte SUV segmentine yeni doping geldi. Markalar tercih edilen SUV modellerle pazara giriş yapması satış adetlerine de yansıdı. Ocak-Ağustos 2024 döneminde SUV segmentinin en çok satan markası Chery oldu. Markanın iki modeli de listenin ilk iki sırasına yerleşti. En çok satan model Tiggo 8 Pro olurken, onu Tiggo 7 Pro takip etti. Listenin üçüncü sırasında ise Fiat Egea Cross geldi. Togg T10X dördüncü sırada kendine yer bulurken, ilk 5’e marka değişimi evresinde olmasına rağmen Dacia Duster girdi. Böylece yerli modellerin de yer aldığı ilk 5’te Chery ilk iki sırayı kaptı.

AĞUSTOSUN B-SUV’U SANDERO STEPWAY OLDU

B-SUV modellere de talep oldukça yüksek. Uzun bir süredir Türkiye pazarında olan Dacia da bu segmentte dikkat çeken markalardan. 1 milyon lira seviyesindeki fiyat etiketiyle dikkat çeken Dacia Sandero Stepway, Ağustos ayında ulaştığı bin 347 adetlik satış ile Türkiye’nin en çok tercih edilen B-SUV modeli oldu. Modelin ilk 8 ayda toplam satışı 7 bin 885 adete ulaştı. 8 aylık dönemde ise en çok tercih edilen üçüncü model oldu. Ağustos ayında Sandero’yu Peugeot 2008 takip etti. Üçüncü sırayı da Opel Mokka aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN