Yargıtay'dan emsal takı kararı! Belirsizlikleri ortadan kaldırdı

Yargıtay'dan emsal takı kararı! Belirsizlikleri ortadan kaldırdı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, düğünlerde takılan altınların kime ait olacağı konusunda önemli bir karar alarak, uzun süredir devam eden tartışmalara nokta koydu. Yeni karara göre, takılar kimin üzerine takıldıysa o kişiye ait olacak.

Yargıtay kararlarında, daha önce düğünlerde takılan tüm ziynet eşyalarının kadına ait olduğu belirtiliyordu. Ancak değişen toplumsal yapı ve hukuki düzenlemeler doğrultusunda Yargıtay, bu kararı güncelledi. Yeni karar, tarafların anlaşmalarına, örf ve adetlere ve takının belli bir cinsiyete ait olmasına göre belirlenmesi için, daha esnek bir yaklaşım benimsedi.

KARARIN ÖNEMLİ NOKTALARI

Eğer çiftler arasında takılar konusunda bir anlaşma varsa, bu anlaşma geçerli olacak. Anlaşma yoksa, o bölgenin örf ve adetleri göz önünde bulundurulacak. Takı, kimin üzerine takıldıysa o kişiye ait olacak.

Eğer takı belirli bir cinsiyete özgü ise, o cinsiyete uygun olarak karar verilecek. Takının cinsiyeti belirlenemiyorsa, bilirkişi incelemesi yapılacak.

Eğer takılar ortak bir kasaya atıldıysa, takının cinsiyetine göre karar verilecek. Belirlenemiyorsa, ortak mal olarak kabul edilecek.

HUKUKİ SORUNLARIN ÖNÜNE GEÇİLDİ

Uzmanlara göre, bu karar, çiftler arasında daha adil bir paylaşım yapılmasını sağlayacak. Takılar konusunda ortaya çıkan hukuki sorunların önüne geçecek. Çiftlerin kendi aralarında yaptıkları anlaşmalara önem verecek.

Avukat Buket Nurşah Tekışık, yeni kararın önemini vurgulayarak, "Erkeğe takılan takılar da dahil olmak üzere kadına ait olduğu yönündeki görüşünü Yargıtay 4 Nisan itibarıyla değiştirdi. Yeni içtihata göre, öncelikle bakılması gereken husus, taraflar arasında anlaşma olup olmadığıdır" dedi.

Yargıtay'ın bu yeni kararı, düğünlerde takılan altınların mülkiyetine ilişkin uzun süredir devam eden tartışmalara nokta koyuyor. Bu karar, hem çiftler hem de hukukçular için önemli bir adım.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN