Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan iki yıl sonra sızıntı itirafı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu'ndan iki yıl sonra sızıntı itirafı

Kimlik numarasından adrese kadar 85 milyonun en mahrem bilgilerinin çalınarak ‘web pazarına’ çıkarıldığı geçmişte kamuoyuna yansımış ancak hükümet iddiaları yalanlamıştı. Altyapı Bakanı’ndan bu kez ‘O süreçte bazı bilgilerin elde edildiği doğru’ itirafı geldi. Vatandaşlarını bilgilendirip tedbir almaya çağırması gereken devletin ‘yanıltıcı açıklama’ yaptığının ortaya çıkması şaşkınlık yarattı.

DEVLET İNKAR ETTİ MİLLET KENDİ ÖNLEMİNİ BİLE ALAMADI

Hackerların Türk vatandaşlarının bilgilerini çaldığını dile getiren gazeteci İbrahim Haskoloğlu 2022’de hapisle yargılandı. E-devletteki kayıtların internete düştüğü iddiası o dönemde reddedildi. Ancak Ulaştırma Bakanı gazetecilerin önceki günkü “Kişisel verilerin çalındığı doğru mu?” sorusuna “Bu, pandemi sürecinde sağlık sisteminden bir sızıntı. Onun haricinde yok” yanıtını verdi. Bu ifadeler karşısında ‘Madem sızıntı vardı neden saklanıp milletin önlem alması önlendi’ tepkisi oluştu.

‘BAŞKA ÜLKEDE OLSA KİMSE KOLTUĞUNDA OTURAMAZ’

İYİ Partili Kürşad Zorlu “Bir bakanın kimlik bilgilerinin çalındığını doğrulaması tam bir fiyasko” dedi. CHP’li Burhanettin Bulut da “Bilgilerimiz kim bilir kimin elinde. Başka ülkede olsa kimse koltuğunda kalamaz” paylaşımı yaptı. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise bakanın sözlerinin ‘manipüle edildiğini’ savundu. Veri sızıntısı iddiası yalanlandı ancak ‘Bazı vatandaşların şifrelerinin çalınarak adres bilgilerinin elde edildiği bulgusu üzerine hukuki işlem başlatıldı’ denildi.

1309krt01a-tum.jpg

2022: SIZINTI YOK

2024: SIZINTI VAR

2022’de E-devlet üzerinden 85 milyonun kimlik bilgilerinin çalındığına dair paylaşımlarda bulunan gazeteci İbrahim Haskoloğlu’na tutuklanmış ve ardından 12 yıla kadar hapis istemi ile hakkında dava açılmıştı. Aradan geçen üç yılın ardından Ulaştırma Bakanı Uraloğlu dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Vatandaşların kimlik bilgilerinin çalındığını doğrulayan Uraloğlu sızıntının Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde olduğunu söyledi. “O süreçte o maalesef önlenemedi” dedi.

Kovid-19 pandemisi döneminde E-devlet üzerinden Türkiye’deki herkesin kimlik bilgilerinin çalındığı belirtildi. İddiayı sosyal medya üzerinen paylaşımlarıyla tanınan gazeteci İbrahim Haskoloğlu gündeme getirdi. Haskoloğlu, kendisine bir hacker grubunun ulaşıp e-devlet ve devlete ait sitelerden verilerin çalındığını söylediklerini belirtmiş, bazı devlet yetkililerinin bilgilerinin kendisiyle paylaşıldığını söylemişti. Haskoloğlu, 12 Nisan’da Twitter’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT Başkanı Hakan Fidan’a ait olduğu iddia edilen kimlik kartlarını paylaşmıştı. Bunun üzerine İstanbul başsavcılığı Haskoloğlu hakkında ‘kişisel bilgileri hukuka aykırı yolla ele geçirme ve yayma’ suçundan soruşturma başlatmıştı. Gözaltına alınan Haskoloğlu, aynı suçtan tutuklanmıştı ve 27 Nisan’da tahliye edilmişti. Haskoloğlu, Twitter hesabından hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandığını duyurdu: “Türk vatandaşlarının kişisel verilerinin ortada olduğunu gösterdiğim haberlerim nedeniyle bugün hakkımda 12 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Verilerinize sahip çıkamayanlar için hiçbir soruşturma başlatılmadı. Bu bana değil sizin haber hakkınıza verilen cezadır.”

BAKAN BEŞTEPE’DE SIZINTIYI DOĞRULADI

O dönem Hükümet E-devlet üzerinden yaşandığı belirtilen sızıntıyı yalanladı. 13 Nisan 2022’de Süleyman Soylu’nun Bakanlığı döneminde İçişleri Bakanlığı’dan yapılan açıklamada ise “Devlet büyüklerimize ait fotoğraf ve kişisel bilgilerin görüntü düzenleyeci programlar vasıtasıyla çipli kimlik kartına yerleştirilip paylaşılmak suretiyle bir sızıntı olduğu görüntüsü verilmeye çalışıldığı görülmektedir” denilmişti. Ancak aradan geçen üç yıl sonra hükümetten sızıntının olduğuna dair itiraf gibir bir açıklama geldi. Beştepe’deki Bakanlar Toplantısı sonrası gazeteceilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 85 milyonun kimlik bilgilerinin çalınmasını doğruladı.

BTK GOOGLE’A YAZI YAZIP ‘KALDIRIN’ DEDİ

Geçen günlerde 108 milyon yurttaşın T.C. kimlik numarası, adresi, cep telefonu numarası gibi kişisel verilerinin çalındığı ortaya çıktı. Bilgisayar korsanlarının, ele geçirdikleri verileri ‘Yenilenmiş TC’, ‘Adres’, ‘GSM’, ‘101m’ ve ‘GSM’ (ikinci bir dosya) isimli beş farklı Google Drive dosyasında topladığı öğrenildi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) “Bu doğrultuda, kritik öneme sahip olduğu iddia edilen bazı verilerin sisteminize başarıyla yüklendiğini önemle dikkatinize sunarız” ifadesiyle Google’a ilgili Drive dosyalarının bağlantılarını iletti ve ‘acil’ koduyla ‘derhal’ kaldırılmalarını istedi.

SIZINTI SAĞLIK BAKANLIĞI SİSTEMİNDEN

Abdulkadir Uraloğlu, Beştepe’deki Kabine toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Basın mensupları, Uraloğlu’na 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin hackerler tarafından ele geçirilip geçirilmediğini sordu.

Pandemi döneminde Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde bir sızıntının yaşandığını belirten Uraloğlu, şunları söyledi: “Bu pandemi sürecindeki hatırlarsınız, sağlık sisteminden bir sızıntıdır. Onun haricinde yok. İnsanların güncel verilerinin çalındığıyla ilgili bir veri yok. Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte o maalesef önlenemedi.”

UTANMAZLIK, YÜZSÜZLÜK ARŞI AŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut Twitter hesabı üzerinden üç yıl sonra gelen itirafa tepki gösterdi. Bulut “Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 85 milyon vatandaşın kimlik bilgilerinin çalındığını doğruladı. Kimlik bilgilerimiz kim bilir kimlerin elinde? Utanmazlık, yüzsüzlük arşı aştı! Başka bir ülkede olsa kimse koltuğunda oturamaz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise 85 milyon yurttaşın kişisel verilerinin çalındığı iddialarına ilişkin; “Pandemi döneminde çalınmış, beyefendi yeni açıklıyor. Sağlık verisi dediğiniz özel nitelikli kişisel veridir. Bir devletin uhdesinde olan kişisel verileri çaldırması bir utanç kaynağı ama bakanın şu açıklamayı yapması daha büyük bir utanç. Bu işin ucu nereye giderse gitsin, ulaşacağız. Zamanı geldiği zaman biz onların hepsini soruşturacağız, hepsinin hesap hareketlerine kadar bakacağız, hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN