OSB’ler yaşadı! Tesis kurup yatırımcılara kiraya verebilecekler: Uygulama detayları belli oldu

OSB’ler yaşadı! Tesis kurup yatırımcılara kiraya verebilecekler: Uygulama detayları belli oldu

OSB'lerde yeni dönem başlıyor! Artık tesis kurup yatırımcılara kiralayabilecekler! Uygulamanın detayları ise belli oldu! İşte ayrıntılar...

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ile ilgili yönetmelikte önemli değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemelerle birlikte OSB'lerin yatırımcılar için yeni fırsatlar sunmasına ve altyapı yatırımlarının hızlandırılmasına olanak tanındı. Yeni yönetmelik kapsamında, OSB’lerin kuracağı tesislerin yerli ve yabancı yatırımcılara kiralanması mümkün hale geldi. Ayrıca yer seçimi ve kamulaştırma süreçlerinde de değişiklikler yapılarak yatırım süreçlerinin kolaylaştırılması amaçlandı.

OSB YER SEÇİMİ VE KAMULAŞTIRMA SÜREÇLERİNDE YENİLİKLER

Türkiye'nin başarı listesine OSB'ler damga vurdu

Yönetmelikte yapılan değişikliklerle birlikte OSB’lerin yer seçimi işlemleri hızlandırıldı. 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında sanayi alanı olarak gösterilen bölgeler için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı doğrudan OSB alanı belirleyebilecek. Bu sayede OSB’lerin yerleşim süreçleri daha hızlı sonuçlanacak. Ayrıca kamulaştırma maddesine eklenen yeni hükümlerle, özel mülkiyetli araziler, rızaen satın alma veya kamulaştırma yoluyla OSB'lerin mülkiyetine geçebilecek. Yatırım taahhüdünde bulunan parsel sahiplerine ise kamulaştırma yapılmadan yer verilebilecek. Ancak taahhüdünü belirlenen sürede yerine getiremeyenlerin taşınmazlarına kamulaştırma işlemi uygulanacak.

OSB’LERE ÖN TAHSİS İMKANI GETİRİLDİ

Yeni düzenleme ile OSB’lere ön tahsis imkanı sağlandı. OSB tüzel kişilik kazandıktan sonra, parselasyon planı onaylanana kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan alınacak izinle ön tahsis yapılabilecek. Bu ön tahsislerin duyurusu ise OSBÜK ve Bakanlık internet sitelerinde her ayın ilk pazartesi günü yayımlanacak ve en az iki hafta süreyle başvurular alınacak. Ön tahsis edilen alanlarda yatırım yapılması için teşvik mevzuatı çerçevesinde belirlenen sektörlere yönelik şartlar aranacak. Başvuru sahipleri, ihale veya kura usulüyle belirlenecek.

OSB'LERDE PARSEL TAHSİSLERİ HER AY DUYURULACAK

Fatih Kacır, 7 yeni OSB'nin kuruluş kararlarını imzaladıklarını bildirdi

Tahsis edilebilir durumdaki parseller her ayın ilk Pazartesi günü duyurulacak ve tahsis işlemleri ihale veya kura yöntemi ile yapılacak. Ayrıca yapı ruhsatı almış ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alamayan katılımcılar için Bakanlık tarafından süre uzatma imkanı tanındı. Bu süre önceki yönetmelikte 2 yıl olarak belirlenirken, yeni düzenleme ile 3 yıla çıkarıldı.

ALTYAPI YATIRIMLARI HIZLANACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, OSB'lerin ön tahsis imkanı ile gelir elde edebileceğini ve böylece altyapı yatırımlarının daha hızlı tamamlanacağını vurguladı. Bakan Kacır, yerli ve yabancı yatırımcılara yönelik olarak OSB’lerin mülkiyetlerindeki parsellerde tesis inşa edilip, üretim şartıyla kiralama veya satış yapılmasının mümkün hale geldiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN