Kredi kartı kullananlara son dakika golü: 2 katına çıkacak

Kredi kartı kullananlara son dakika golü: 2 katına çıkacak

Finansal Kriz: Takipteki Alacaklar İki Katına Çıkabilir! Kredi kartı kullananlar dikkat

Yüksek enflasyon ve faiz oranları, kredi kartı nakit avans faizlerinin önemli ölçüde artmasına yol açtı. Bu faiz oranlarının iki katına çıkması, birçok bireyin mali dengesini bozarak iflas riskini artırabilir. 2024 yılının ilk sekiz ayında, takipteki alacaklardaki büyüme, geçen yılın toplamına neredeyse iki katına ulaşmış durumda.

Takipteki Alacaklarda Hızlı Artış

Son zamanlarda, enflasyon ve faiz oranlarındaki artış, kredi kartı nakit avans faizlerini iki katına çıkardı. Bu durum, bireylerin finansal yükünü artırarak iflas riskini daha da büyütebilir. Bankaların takipteki alacakları, geçen yılın toplamına kıyasla neredeyse iki kat artış gösterdi ve bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.

Takipteki Alacakların Durumu

2023 yılının Ocak ayında 160 milyar 271 milyon TL seviyesinde olan bu alacaklar, 2024 yılına kadar yüzde 19,78 oranında bir artış kaydetti. Ancak yeni yıl ile birlikte bu artış hız kazandı ve 2024’ün ilk sekiz ayında tahsili gecikmiş alacaklardaki büyüme, geçen yılın toplamının neredeyse iki katına çıktı.

Nisan Ayından İtibaren Yükseliş

Nisan ayından itibaren takipteki alacaklar, hızlı bir artış trendine girdi. Mart ayının sonunda 197,5 milyar TL seviyesinde bulunan bu alacaklar, geçen hafta itibarıyla 249 milyar 308 milyon TL’ye ulaştı. Son 1,5 yıl içinde 37 milyar TL artış gösteren takipteki alacakların, son dört ayda ise 50 milyar TL’ye yakın bir artış yaşadığı gözlemlendi.

Tüketici Kredilerindeki Artış

Özellikle tüketici kredilerindeki artış oranı, yüzde 100’ü aşmış durumda. 2023 Ocak ayında 22 milyar 169 milyon TL olan takipteki tüketici kredisi tutarı, 2024 yılı 16 Ağustos haftasında 44 milyar 389 milyon TL’ye yükseldi. Bu durum, bireylerin mali durumunu daha da zorlaştıran bir etken olarak öne çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN