Başsavcılıktan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne suç duyurusunda karar: Soruşturma yapılmasına yer olmadığı

Başsavcılıktan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne suç duyurusunda karar: Soruşturma yapılmasına yer olmadığı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HKP'nin "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin Anayasa'ya ve laiklik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla yaptığı suç duyurusu için, idarenin eylemlerini denetleme yetkisi olmadığını belirterek "soruşturma yapılmasına yer olmadığı" kararını verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamuoyunda geniş tartışmalara neden olan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" başlıklı yeni müfredatı onaylamasının ardından, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve diğer bakanlık yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suçlamalar arasında "Anayasa’nın başlangıç ilkelerine, Anayasa’nın 2’nci, 14’üncü, 24’üncü, 42’nci ve 174’üncü maddelerine aykırılık" ile "görevi kötüye kullanma" ve "Anayasa’yı ihlal" suçları yer alıyordu. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusuna ilişkin soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

HKP avukatları, 7 Haziran 2024 tarihinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakan Yardımcıları, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli ve kurul üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, yeni müfredatın Anayasa'ya ve Milli Eğitim Temel Kanunu'na aykırı olduğu iddia edildi. Avukatlar, bakanlık yetkililerinin görevi kötüye kullandığını ve müfredat değişikliğiyle Anayasa’nın ihlal edildiğini savundu.

SAVCILIKTAN "SORUŞTURMAYA GEREK YOK" KARARI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenterler Bürosu, 3 Eylül 2024 tarihinde suç duyurusuna ilişkin dosyayı "parlamenter sıfatına sahip olmayanlar" yönünden Memur Suçları Bürosu'na gönderdi. Başsavcılık, suç duyurusunda somut bir suç eylemi anlatılmadığı, dilekçenin genel bir eleştiri niteliğinde olduğu ve idarenin eylemlerinin hukuka aykırılıklarının idari yargı mercilerince incelenebileceğini belirtti. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, yürütme organının karar ve eylemlerini denetleme yetkisi bulunmadığını vurgulayan savcı, görevi kötüye kullanma suçunun işlendiğine dair iddiaların "soyut ve genel" nitelikte olduğunu ifade etti.

Savcılık, bu gerekçelerle suç duyurusu hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

HKP KARARA İTİRAZ EDECEK

HKP avukatları, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açılmasına yer olmadığına dair kararına karşı itirazda bulunacaklarını açıkladı. Parti avukatları, Ankara Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak kararı yargıya taşıyacaklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 9 Eylül 2024 itibarıyla okul öncesi, birinci, beşinci ve dokuzuncu sınıflarda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"nin uygulanmaya başlanacağını duyurdu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN